HAFF 2014 geopend – Winnaar & nominaties – Tips komende dagen

Tijdens de feestelijke openingsavond van het HAFF op woensdag 19 maart is de Vakprijs voor Nederlandse animatie uitgereikt en zijn de nominaties voor de Grote Prijs voor Nederlandse animatie bekend gemaakt.

Winnaar Vakprijs voor Nederlandse animatie is Jan-Dirk Bouw met I Love Hooligans. Een interview met een vervaarlijke voetbalsupporter, vervat in grafisch krachtige, contrastrijke beelden. Hij leidt als homo een gedwongen eenzaam bestaan en leeft voortdurend in angst voor ontdekking. (Nederland/België, Seriousfilm, Koert Davidse, Marc Thelosen, 2013)

De vakjury bestaande uit Ton Wolswijk (filmproducent, NL), Floris Kaayk (filmmaker, NL) en Jan Pieter Ekker (grafisch ontwerper, journalist, NL) zegt over de film: “I Love Hooligans vertelt een belangrijk verhaal, dat op deze manier eigenlijk alleen in animatie verteld kan worden. Wij juichen het toe dat documentaire-animatie een steeds belangrijker plek krijgt in de media, en willen daarom de vakprijs geven aan deze innovatieve animatievorm.”

De jury heeft de volgende films genomineerd voor de Grote Prijs voor Nederlandse animatie:
Boogie Woogie in Inkt en Krijt van René Adema, vanwege de vrolijk stemmende animatie, het unieke ritme en de volstrekte eigenheid. (Nederland, René Adema, 2013)
Cruise Patrol van Bobby de Groot en Arjan van Meerten, omdat de makers met hun verhaal, de stijl, mise-en-scène, kadrering en montage steeds weer wisten te verrassen. (Nederland, House of Secrets, Bobby de Groot, 2013)
Mute van Job, Joris & Marieke, een fijne combinatie van muziek en beeld en een verhaal dat zich alleen in animatie laat vertellen; een weloverwogen combinatie van wrangheid en plezier. (Nederland, Job, Joris & Marieke, 2013)

De Grote Prijs voor Nederlandse animatie wordt op zondag 23 maart om 16:30 uitgereikt. Na de prijsuitreiking wordt de winnende film vertoond.

Tips voor de komende dagen:
Imponerende installaties op het snijvlak van beeldende kunst en animatie, op verrassende locaties op loopafstand van het festivalcentrum. Elke dag van 11:00-17:00.
Asphalt Watches beleeft donderdag om 12:15 zijn Europese première. Roadmovie over een bizarre liftvakantie door Canada. Grappig, grof en uitermate relaxed. Met prettige muziek van de regisseurs. (Seth Scriver & Shayne Ehman, Canada, 2013)
Donderdagavond is tevens premièreavond voor Last Hijack. Aangrijpend verhaal over een Somalische piraat in een combinatie van animatie en documentaire. (Femke Wolting & Tommy Pallotta, Nederland/Duitsland/Ierland/België, 2014)
Lisa Limone and Maroc Orange: A Rapid Love story gaat vrijdag in première om 12:15. Geëngageerde musical in stop motion met fruit. (Mait Laas, Estland, 2013)
Donderdag en vrijdag zijn er veel vertoningen van korte films in de Competitie shorts en de Competitie Europese studentenfilms. Een prima manier om een toonaangevende selectie van het internationale aanbod te zien en een kans om de aanwezige filmmakers te ontmoeten; zij worden voor de voorstelling voorgesteld aan het publiek.
De films in de competitie Nederlandse animatie worden op donderdag, vrijdag en zaterdag vertoond. Voor deze competitie wordt ook een publieksprijs uitgereikt.

Check ook dagelijks de routetips die als een rode draad door het festival lopen. Deze voeren je langs alle thema’s: Muziek, Grote Thema’s, Strijdbare films en Behind the scenes.

Bron: HAFF