Nu in EYE

Tentoonstelling Cinema Remake – art & film, voorpremière ‘Ida’ (Pawel Pawlikowski)

Cinema Remake

De tentoonstelling Cinema Remake – art & film in EYE toont van 23 maart tot en met 1 juni het werk van filmmakers en kunstenaars die bestaande films als uitgangspunt nemen om iets radicaal nieuws te creëren. Cinema Remake laat zien hoe het fenomeen ‘remake’ zowel binnen de cinema als in het grensgebied van film en beeldende kunst tot bijzondere resultaten heeft geleid.

De Grote Oorlog in de film
T/m 30/3: EYE herdenkt de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) dit jaar met verschillende activiteiten. Komende filmweek: La France van Serge Bozon, All Quiet on the Western Front van Lewis Milestone (twee Oscars) en King and Country van Joseph Losey met lezing door David Barnouw (NIOD).

Cinema Egzotik: Cinema Remake – High Noon Night
Vr. 21/3, 20.00: met Cinema Egzotik brengt EYE maandelijks een ode aan de cultfilm. De presentatie is in handen van filmkenners Martin Koolhoven en Ronald Simons, gidsen door de krochten van de cinema, hoeders van het buitenissige en bizarre. N.a.v. van het ‘Cinema Remake’-programma in EYE aandacht voor herinterpretaties van films en genres: van western naar thriller en van thrillerwestern naar explosieve SF. Met High Noon van Fred Zinnemann (VS 1952) en Outland van Peter Hyams (GB 1981).

Stip & Vlek doen weer gek 3+
Za. 22 en zo. 23/3 (15.00): Stip en Vlek halen weer de dolste capriolen uit in de tweede aflevering over de avonturen van  de grappige konijntjes. Ze slaan ijverig aan het bakken, proberen op hun oren te staan, gaan paddestoelen plukken in het bos en bereiden zich voor op een discofeest. Zweedse animatiefilm voor de allerkleintjes (3+). “…verrassende verhaaltjes…met liefde en zorg gemaakt…” (**** De Volkskrant), “…allerlei leuke details…heel herkenbaar voor de kleintjes, die zich door deze film moeiteloos veertig minuten laten vermaken.” (De Telegraaf)

Cinema Remake
Vanaf zo. 23/3, 13.00: in de komende filmweek staan in het filmprogramma bij de tentoonstelling ‘Cinema Remake – art & film’ drie klassieke films op het programma. All that Heaven Allows (zo. 23/3, 13.00) met Rock Hudson en Jane Wyman, de remake Angst essen Seele auf (zo. 23/3, 21.00) van Rainer Werner Fassbinder en Colors (ma. 24/3, 16.30) van Dennis Hopper.

Cinema Concert – Frau im Mond
Zo. 23/3, 16.00: klassieker van Fritz Lang. Op zijn zoektocht naar goud op de maan werkt een ondernemer samen met een geniale wetenschapper aan het bouwen van een raket. Cinema Concert met live muzikale begeleiding door Andreas Suntrop: electrische gitaar, electronica; Annie Tangberg: cello, electronica; Martin de Ruiter: piano, bandoneon. Lange voorstelling met pauze.
Om 15.15 start een gratis lezing (30′) voor EYE-Vrienden in de IJ-lounge door Helen Westerik.

Ida
Voorpremières vanaf ma. 24/3, 14.30: de gelauwerde regisseur Pawel Pawlikowski (My Summer of Love, Last Resort) werkt sinds 1977 in Groot-Brittannië. Nu keert hij terug naar zijn vaderland Polen voor dit ingetogen, subtiele drama over een jonge aanstaande non, die in de jaren 60 een groot familiegeheim ontdekt. Winnaar van de International Critics Award in Toronto. “…oogverblindend mooi geschoten zwart-witfilm…indringende zoektocht…gelaagd verhaal…onvergetelijke, ijzingwekkende scène…” (**** Filmkrant).