IKON-films bekroond op One World Festival

Twee IKON-films zijn bekroond op het One World Festival in Praag. De Best Film Award is toegekend aan Judgment in Hungary. Dit beklemmende debuut van regisseur Eszter Hajdú volgt de rechtszaak tegen vier neo-nazi’s die verdacht worden van een reeks aanslagen op Roma.

De Vàclav Havel Jury Award werd toegekend aan Miners Shot Down, een reconstructie van de dodelijke schietpartij bij de Marikana-staking in augustus 2012 van de Zuid-Afrikaanse filmmaker Rehad Desai. Beide internationale co-producties kwamen tot stand met financiële steun van de IKON.

Beide films zijn komende week ook te zien op het Movies that Matter festival in Den Haag, waar de IKON met nog 3 andere films vertegenwoordigd is. Na de wereldpremière op de Berlinale is The Last Hijack van Tommy Pallotta en Femke Wolting over de achtergronden van de problematiek rond Somalische piraten nu voor het eerst in Nederland te zien. Daarnaast maken ook de festivalhits God Loves Uganda en Pussy Riot – Punk Prayer deel uit van het mensenrechtenfestival in Den Haag. Alle vijf titels worden later dit jaar door de IKON uitgezonden op Nederland 2.

Bron: IKON