Verslag NBF-avond ‘De nieuwe Mac Pro: presentatie voor professionals’ op maandag 17 maart 2014

Het heeft een tijdje geduurd, maar gisteravond waren we weer terug in LAB111 met een speciale presentatie voor professionals. In samenwerking met the Future Store werd de nieuwe Mac Pro onder de loep genomen. Vier sprekers schenen hun licht op de mogelijkheden van deze nieuwe Apple ‘toy’ voor film- en televisieprofessionals. Lees hier het verslag!

Daan Hermans (the Future Store) start de avond met een kort overzicht van de specificaties van de desktop en verschillende Thunderbolt oplossingen. Apple heeft met de nieuwe Mac Pro volgens Daan alles van de Mac Pro voorgangers overboord gegooid. Er is in het ontwerp opnieuw gekeken naar wat de beste oplossingen zijn voor bijvoorbeeld het warmteprobleem. Zodoende is Apple gekomen met een cilindervormig design.

De binnenkant is standaard leverbaar met quad-core processor (12 GB DDR3ECC-geheugen) of 6-core processor (16 GB DDR3ECC-geheugen). De quad-core heeft twee D300 grafische processors, terwijl de 6-core twee D500 grafische processors heeft. Beide versies ondersteunen drie 4K beeldschermen en 6 Thunderbolt schermen. Verder zit er in beide versies standaard 256 GB PCIe-flashopslag. Door de 6 Thunderbolt (2) aansluitingen is het mogelijk om allerlei praktische problemen op te lossen waar je met video- en audiosoftware vaak tegen aanloopt. Daan geeft aan dat je als gebruiker zelf kiezen voor extra upgrades, bijvoorbeeld voor de gewone en grafische processors, maar ook voor het geheugen.

Vervolgens is Paul van Asseldonk (the Future Store) aan het woord over de mogelijkheden van Final Cut Pro X. Final Cut Pro X is door veel professionals niet zo goed ontvangen als  de voorganger Final Cut Pro 7. Een veelgehoorde kreet is dat Final Cut Pro X teveel doet denken aan iMovie. Toch vindt Paul dat het programma ook veel te bieden heeft voor professionals. Vooral het gebruik van keywords in video en audio kan in Final Cut Pro X zorgen voor hogere gebruiksvriendelijkheid. Ook is het gemakkelijk om te switchen tussen proxy en master files. De snelheid van de nieuwe Mac Pro sluit goed aan bij deze functie. Paul geeft verder aan dat Final Cut Pro 7 nu nog wel werkt op de nieuwe Mac Pro (die draait op OS X Mavericks versie 10.9), maar dat het helaas onduidelijk is wanneer de stekker eruit gaat.

Maar naast Final Cut Pro X kun je natuurlijk ook kiezen voor Adobe Premiere Pro en andere Adobe (nabewerkings)programma’s. Joost van der Hoeven (Animotion) laat in een handig overzicht zien welke Adobe opties er allemaal beschikbaar zijn voor de nieuwe Mac Pro. De verschillende Adobe programma’s kunnen data bijna allemaal real time processen op de nieuwe Mac Pro. Verder is Adobe volgens Joost sterk gericht op gebruiksgemak en verzorgen de programma’s allerlei opties om te kunnen switchen tussen bijvoorbeeld Final Cut Pro en Adobe Premiere Pro.

Kortom, de huidige versies van Final Cut Pro X en Adobe Premiere Pro hebben veel te bieden en de keuze voor een programma is persoonlijk en ligt aan de eisen van de gebruiker. Beide programma’s draaien goed op de nieuwe Mac Pro. Ook kan er natuurlijk gekozen worden voor AVID Media Composer, een programma dat tijdens deze avond niet veel aan bod is gekomen, maar waar wellicht nog eens een andere avond over georganiseerd kan worden.

Guy Molin sluit af met een kort nawoord. De nieuwe Mac Pro is een supermachine, maar het is belangrijk om ook stil te staan bij hoe snel de nieuwste ontwikkelingen gaan. Guy vermoedt dat als we straks, naast 4K, ook overgaan op Rec. 2020, we nog snellere en stevigere hardware nodig hebben om alles te kunnen processen.

Na de presentaties konden de gasten genieten van een drankje in Mediacafé LAB111 en de Mac Pro in levende lijve aanschouwen. Er werd druk nagepraat en verschillende visitekaartjes werden uitgewisseld.

We kijken terug op een gezellige en informatieve avond. Onze volgende evenement vindt alweer over twee weken plaats op maandag 31 maart 2014. Tijdens deze avond kunnen de bezoekers genieten van een exclusieve preview van het Go Short festival in Nijmegen. We hopen jullie daar allemaal weer te zien!