Winnaars NL-Awards 2013 bekend

De NL-Awards, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen zijn woensdag voor de twaalfde keer uitgereikt. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de ROOS Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers. Zeven regionale omroepen vallen dit jaar in de prijzen.

De categorieoverstijgende Gouden NL-Award gaat deze keer niet naar een radio- of televisieprogramma: de winnaar is RTV Noord met de aardbevingsapp. Volgens de jury heeft RTV Noord begrepen dat een nieuwe mediatoepassing ‘de ultieme mogelijkheid biedt om je publiek te betrekken en als correspondent in te zetten. Heel nuttig voor de mensen in de regio, maar ook journalistiek inzetbaar als informatiebron’.

De winnaars van de NL-Awards 2013 per categorie:
Radio Nieuws: RTV Rijnmond – Compilatie Ruwaard van Putten ziekenhuis
TV Nieuws
: RTV Noord – Noord Vandaag extra
Radio Achtergrond
: RTV Rijnmond – Rijnmond staat stil – Hineh Ma Tov
TV Achtergrond: Omroep Flevoland – S.C. Buitenboys, geweld heeft nooit het laatste woord
Radio Varia
: RTV Utrecht – Aan tafel – Reportage vrouwengevangenis Nieuwersluis
TV Varia: Omroep West – De leukste school – Stedelijk College Zoetermeer
Evenementen: Omroep Brabant – De koning in Brabant
Documentaire: RTV Oost – Houdt God van vrouwen?
Sociale interactie OCIALE INTERACTIE
: RTV Noord – De aardbevingsapp
Eervolle Vermelding: RTV Noord-Holland – IJsmeester Jan uit Jisp
Gouden NL-Award
: RTV Noord – De aardbevingsapp

Het feit dat maar liefst vier ingezonden documentaires zijn gemaakt met steun van het Mediafonds onderstreept volgens de jury het belang van dit stimuleringsfonds ‘bij de totstandkoming en kwalitatieve ontwikkeling van bijzondere culturele mediaproducties, zeker in deze tijd van krimpende budgetten’.

De jury voor de NL-Awards 2013 stond onder voorzitterschap van Harro Coumans (voormalig directeur L1) en bestond verder uit Heidi Wulfsen (chef binnenlandredactie NOS), Menno Reemeijer (verslaggever NOS), Margreet Hiemstra (samensteller bij Omrop Fryslân en winnaar Gouden NL-Award 2012), Orfee Geldhof (programmaverantwoordelijke Radio 2 West-Vlaanderen), Piet Bakker (Lector Massamedia en Digitalisering Hogeschool Utrecht), Arnold Wielenga (voormalig adjunct directeur/hoofdredacteur RTV Noord), Karel van den Berg (trainer journalistieke creativiteit De Mediapraktijk), Alex Beishuizen (zelfstandig media-adviseur), Hansje van Etten (eindredacteur Holland Doc) en Willem Wits (documentairemaker). Jenny Booms is de secretaris van de jury.

Bron: ROOS/Broadcast Magazine