HAFF festivalprogramma online

Stel nu je persoonlijke festivalprogramma samen. Grasduin in meer dan 400 films: van hilarische cartoons tot baanbrekende videoclips en kunstfilms. Van potloodschets tot muisklik. Onverwacht, inspirerend, eigenzinnig. Er zijn features en shorts, maar ook games en strips, competities, speciale programma’s, presentaties en talkshows.

De online kaartverkoop start op woensdag 12 maart om 12:00 uur.

NBF-leden krijgen op vertoon van hun persoonlijke ledenpas korting op toegangskaarten bij het Holland Animation Film Festival (HAFF). Leden betalen dan slechts €6,50 i.p.v. €8,50 voor een kaartje.

Norman McLaren Classics
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de meermaals bekroonde animator Norman McLaren (1914-1987) vertoont het Holland Animation Film Festival een uitgebreid filmprogramma met werk van zijn hand. McLarens oeuvre omvat verschillende innovatieve technieken, zoals krassen en verven op film, knipselanimatie en pixelation. De tijdloze parabel en Oscarwinnaar Neighbours (1952), een uitgesproken politiek pamflet tegen geweld, maakt onderdeel uit van dit programma.

Strijdbare film
McLarens film Neighbours is tevens een van de inspiratiebronnen voor het speciale themaprogramma over geëngageerde films dat het HAFF samen met Gerrit van Dijk voor zijn overlijden in 2012 heeft opgezet. Van Dijk was pionier op dit gebied, met een poëtische film als Butterfly R.I.P. 1975 (1975) en de meer agressieve Jute-films uit 1979. Ook dit jaar aandacht voor de strijdbare film, van sociaal bewogen tot uitgesproken politiek georiënteerd. Bijvoorbeeld:

Getekende mensen (Nederland, 1984) van Harrie Geelen is een documentaire over drugsverslaafden

Dehors Novembre (Canada, 2005) van Patrick Bouchard. Een verkenning van de dood die het onbeschrijfelijke laat zien in donkere, treffende beelden. Op muziek van Les Colocs, een eerbetoon aan hun mondharmonicaspeler die overleed aan complicaties van aids.

Freedom for Jafar Panahi
(Canada, 2012/2014) is een serie van vijf animaties van verschillende makers, die strijden voor de vrijheid van gevangen Iraanse filmmakers. HAFF heeft de wereldpremière van de meest recente film in de serie: Le Cinéaste (2014) van Éléonore Goldberg.