Film van Spaaij en Kraaijkamp valt in de prijzen

De korte film Geen Klote! van William Spaaij en Johnny Kraaijkamp jr. is zondagavond in New Orleans uitgeroepen tot beste productie van het 48 Hour Film Project.

Het initiatief, dat in 2001 werd opgericht, daagt regisseurs en acteurs uit binnen twee dagen een hele filmproductie te maken.

De bijdrage van Spaaij en Kraaijkamp werd uitgeroepen tot beste van de in totaal 21.000 filmpjes die vorig jaar werden gemaakt. Kraaijkamp werd bovendien uitgeroepen tot beste acteur. Geen Klote! won ook prijzen voor beste regie en beste montage.

Het filmpje, dat op de site van het project en YouTube te zien is, vertelt over een transgender (Spaaij) die zijn conservatieve vader (Kraaijkamp) vertelt dat hij aan de hormoonbehandeling gaat beginnen.

”Het verhaal behandelt veel actuele thema’s: zinloos geweld, de acceptatie van transgenders”, legt Spaaij uit. ”En daar ligt ook deels de kracht van dit project. Bij speelfilms gaan er van begin tot eind van de productie zeker twee jaar overheen.”

30 Milligram
Geen Klote!, dat is geregisseerd door Melvin Simons en Jon Karthaus, wordt ook vertoond op een speciaal evenement van het 48 Hour Film Project op het festival van Cannes.

Spaaij en Kraaijkamp maakten hun filmpje voor het 48 Hour Film Project Amsterdam. Ook projecten uit Utrecht, Nijmegen en Leeuwarden vielen zondagavond in de prijzen in New Orleans. Het team achter Geen Klote! heeft het afgelopen jaar ook de lange speelfilm 30 Milligram gemaakt.

De zwarte komedie, die vertelt over twee ambtenaren die babyboomers vermoorden om de crisis tegen te gaan, moet in de loop van dit jaar in première gaan.

De hoofdrollen worden gespeeld door Spaaij, Kraaijkamp, Dieter Jansen en Pamela Teves.

Nederlandse producties
Geen Klote! was niet de enige Nederlandse productie die zondag in de prijzen viel. Zo won Mama’s As (Lotje Kerckhaert) de prijs voor beste scenario, Fred’s Last Minute ( Ismael Lotz) de prijs voor beste acteursensemble, en Blokje Om in de categorieën beste muziek en beste geluidsontwerp.

Bron: Nu.nl