Brein stopt Pirate Bay-rechtszaken tegen KPN, UPC en Tele2

Stiching Brein stopt voorlopig met rechtszaken tegen KPN, UPC en Tele2 over torrentsite The Pirate Bay. De zaak tegen XS4ALL en Ziggo loopt formeel nog wel.
Foto:  ANP

“We zijn geen Don Quichotte”, zegt Joris van Manen, advocaat voor de stichting, tegen Webwereld.

Het gerechtshof oordeelde onlangs dat XS4ALL en Ziggo torrentsite The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren. De meeste Nederlandse providers moesten de site op last van Stichting Brein onbereikbaar maken.

Tegen providers als KPN, UPC en Tele2 liepen nog rechtszaken, tot de uitspraak mochten die providers The Pirate Bay weer aan hun gebruikers doorgeven. Omdat de rechter in die zaken waarschijnlijk hetzelfde oordeelt als in de zaken tegen XS4ALL en Ziggo, zijn die volgens Van Manen “weinig zinvol”. De rechtszaken zijn nu van de baan.

Cassatie

“Brein laat de zaken tegen de andere providers nu rusten in afwachting van de uitkomst van de cassatie”, aldus Van Manen. “De providers hanteren een ‘gouden regel’ dat ze alleen blokkeren na rechterlijke dwang. Brein is echter redelijker.” Ook zaken tegen proxy’s die toegang tot The Pirate Bay mogelijk maken, worden gestaakt.

In de zaak tegen XS4ALL en Ziggo is Brein in cassatie gegaan, het zou echter nog enkele maanden tot anderhalf jaar kunnen duren totdat de Hoge Raad een uitspraak doet.