Nu in EYE

Premières ‘Miele’ en ‘We Are the Best!’, Cinema Concert met West Side Trio.

After the Tone
Dagelijks: After the Tone laat de berichten horen die mensen inspreken op de voicemail van de succesvolle ontwerper Onno. Het is de enige manier waarop we Onno leren kennen. **** (NRC, Parool), “…verbluffend effectieve methode…ontroert, beklijft en maakt diepe indruk.” (**** Algemeen Dagblad), “Ingenieus, secuur…originele speelfilm…subtiel maar indringend…fraaie, goedgekozen beelden…bijzonder drama…dat ongelooflijk weet te raken.” (Volkskrant)

The New Moroccan Cinema: Meet the Director
Wo. 16.15: EYE presenteert een serie over hedendaagse Marokkaanse cinema in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en schrijver Fouad Laroui, recente winnaar van de Prix Goncourt de la Nouvelle. Het programma – wekelijkse vertoning – brengt werk van zeven belangrijke Marokkaanse filmmakers bijeen en spreekt na afloop van de voorstellingen met de regisseurs. Wo. 5/3: Les cheveaux de dieu van Nabil Ayouch met nagesprek met regisseur en Abdelkader Benali, wo. 12/3: Mille mois van Faouzi Bensaïdi met Q&A regisseur.

We Are The Best!
Vanaf do. 6/3, 14.00: de Zweedse regisseur Lukas Moodysson maakte, gebaseerd op de graphic novel van zijn vrouw, een heerlijk anarchistisch, maar ook authentiek portret van drie dertienjarige meisjes die in Stockholm een punkband willen beginnen. Net zo non-conformistisch als zijn eerdere tienerfilm Fucking Åmål. “…de ideale vertolker van de puberpsyche…” (De Filmkrant)

Miele
Vanaf do. 6/3, 17.00: Miele (honing) is de schuilnaam van een jonge vrouw die aan de kost komt door mensen in het diepste geheim te helpen om uit het leven te stappen. Een van haar klanten brengt haar in een groot gewetensconflict. Zorgvuldig gestileerd, gedurfd debuut van actrice Valeria Golino. Un Certain Regard-competitie Cannes filmfestival.

Ne me quitte pas
Vanaf do. 17.15 ook in EYE: licht-absurdistische documentaire over twee melancholieke zielen die elkaar hebben gevonden aan de keukentafel, waar de fles altijd open staat. Vriendschap en zelfdestructie gaan hand in hand in dit buitengewone portret van twee drinkenbroeders. “Ieder voor zich is al goud waard en samen zijn ze een filmduo dat de potentie heeft klassiek te worden… beeldschoon gefilmde documentaire …Elke scène is raak…” (***** Volkskrant), “…grote verrassing…knappe filmmakers…” (***** NRC), “…groots resultaat…buitengewone documentaire…” (***** Filmkrant)

Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon
Do. 6/3, 21.30: de nieuwe serie The Gaze laat zien hoe homoseksuele, lesbische en transgender regisseurs, -acteurs en -scenarioschrijvers de filmgeschiedenis mede hebben bepaald. Deze maand is Love Is the Devil te zien, een meeslepende biopic – met o.a. Daniel Craig en Derek Jacobi – over de roerige verhouding van schilder Francis Bacon met parttime inbreker George Dyer. Samenwerking met Roze Filmdagen.

Cinema Concert: A Couple of Down and Outs
Zo. 9/3, 16.15: sociaal drama en liefdesgeschiedenis ineen bevat origineel filmmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog, onder andere de zeeslag bij Skagerak. Een soldaat keert gedesillusioneerd terug uit de Eerste Wereldoorlog. Met live muzikale begeleiding door West Side Trio. Onderdeel van het programma De grote oorlog in de film, met komende filmweek o.a. ook een lezing van Ivo Blom bij de voorstelling van La grande guerra van Mario Monicelli (ma. 10/3, 19.15).

Bron: EYE

Mostafa Metwali Premières ‘Miele’ en ‘We Are the Best!’, Cinema Concert met West Side Trio