Winnaars TV-Beelden

Na een voorzichtige start in 2013 met een prijs in één categorie (Beste Format, voor VARA’s Beste Singer-Songwriter met Giel Beelden) werden maandagavond voor de tweede keer TV-Beelden uitgereikt in liefst veertien categorieën.

De NPO was de grote winnaar door verantwoordelijk te zijn voor acht van deze nieuwe televisievakprijzen. John de Mol werd toegesproken door zoon Johnny en zus Linda en nam de Beeld en Geluid Oeuvre Award in ontvangst.

De locatie (de Kromhouthal in Amsterdam-Noord) was prima, de door Anita Witzier en Irene Moors gepresenteerde show sober maar gelikt en met voldoende vaart en de gastenmix dik in orde: van hoog tot laag, van bekend tot anoniem, tout Hilversum liet zijn of haar gezicht zien. Paul de Leeuw en zijn cabaretteam kwamen hoogstpersoonlijk hun beeld ophalen voor De Kwis, dat werd bekroond als Beste Nieuwe Format.

Het jaarlijkse spektakel The Passion (EO/RKK) zegevierde in een andere grote categorie, Beste Amusement, en er was eindelijk erkenning voor Robert ten Brink na 23 jaar All You Need Is Love (RTL 4), dat won als Beste Grote Showprogramma. In de categorie Beste Reality streek Expeditie Robinson (RTL 5) met de hoogste eer.

BNN’s Dag Tegen Pesten werd verkozen tot Beste Actuele Programma, EO’s Checkpoint als het Beste Jeugdprogramma, NCRV’s De Verdediging van Robert M. als Beste Documentaire en de VARA-serie De Prooi kwam uit de bus als Beste Drama en versloeg Overspel II en Penoza III. De Beste Hoofdrol was voor Pierre Bokma in De Prooi, terwijl Olga Zuiderhoek als Beste Bijrol werd bekroond voor haar Fiep in KRO’s Penoza III.

De categorie Beste Second Screen Concept werd gewonnen door GTST’s Spring Levend, terwijl de Beste Sponsorfit ook naar RTL 4 ging voor de Volkswagen-sponsoring van Divorce. Humberto Tan werd verkozen tot Beste Presentator en John de Mol kreeg een TV-Beeld voor zijn oeuvre. Na tien Carrière Awards bij de Gouden Beelden en vijf Beeld en Geluid Oeuvre Awards is hij de zestiende tv-maker die zijn of haar levensgrote beeltenis in het atrium van Beeld en Geluid terugziet.

De Mol zag die erkenning overigens niet als een mooi sluitstuk van zijn carrière, maar eerder als een aanmoediging. “Jullie zijn nog niet van me af!” sprak hij tot de volle zaal. Meer informatie over de winnaars en genomineerden tijdens de TV Beelden is te vinden op http://detvbeelden.nl/

Bron: Broadcast Magazine