E*Cinema maart

Andy Warhol, animatie en laatste week Quay Brothers.

E*Cinema: Famous for Fifteen Minutes (jaren ‘60)

Dinsdag 4 maart, 19.15 uur: Popcultuur en massamedia waren belangrijk voor de esthetiek van de New-Yorkse underground  van de jaren zestig.  Voor hen was filmen leven, het leven een film. Andy Warhol (‘In the future everyone will be world-famous for fifteen minutes’) was ook zelf het onderwerp voor films van zijn generatiegenoten. Het undergroundkoppel Marie Menken (1909-1970) en Willard Maas (1906-1971) speelde af en toe mee in films van Warhol, en maakten zelf ook films over Warhol. Met live muziek van The Job.

E*Cinema Academy: Stranger Than Fiction curated by AKV St. Joost’s Master of Animation

Dinsdag 18 maart, 19.15 u: E*Cinema Academy verkent dit keer de grenzen van de animatie met Stranger Than Fiction. De AKV St. Joost Meester van Animatie voert een debat over de vraag hoe technologie ons de grenzen van de animatie laat ontdekken. Animatie en live-action versmelten meer en meer met elkaar, door motion capture en facial mapping. (Engels gesproken)

To The Other Side

Vrijdag 7 maart, 16.00 uur: Korte animatiefilms uit de EYE-collectie van o.a. Karel Zeman, Walerian Borowczyk en Segundo de Chomón, samengesteld in samenspraak met The Quay Brothers, aan wie EYE t/m 9 maart een tentoonstelling wijdt. Te zien is ook de elf minuten durende Quay-productie This Unnameable Little Broom uit 1985, waarin het verhaal van koning Gilgamesh een fascinerend duistere draai krijgt.