Filmfonds krijgt International Shorts Award 2014 in Los Angeles

Het Nederlands Filmfonds is gelauwerd met de International Shorts Award 2014. De prijs werd namens het Filmfonds door Rutger Hauer in ontvangst genomen tijdens de ShortsHD International Shorts Awards in Los Angeles.

De organisatie van de Shorts Awards kent deze prijs jaarlijks toe aan organisaties in een land die zich inspannen om de positie van de korte film nationaal en internationaal te versterken. Het Filmfonds ontving de Award als waardering voor zijn expertise en ondersteuning van de korte-filmindustrie in Nederland en aan Nederlandse filmfestivals. Naast het Filmfonds, werd EYE-international gelauwerd voor de actieve internationale promotie van korte films. UPC- Nederland ontving eveneens een Award voor zijn digitale korte film kanaal.

De Awards werden op zaterdag 1 maart uitgereikt tijdens de Oscar Week at the Shorts Awards, het jaarlijkse korte filmfestival in het Paley Center in Beverly Hills, Los Angeles op de avond voor de Oscar ceremonie. Rutger Hauwer, die naast zijn acteerwerk met onder meer masterclasses en festivals een zeer actieve rol vervult om de positie van de korte film te promoten en nieuw filmtalent te ontwikkelen, nam tijdens de Shorts Awards Ceremony op zaterdag 1 maart namens het Filmfonds de Award in ontvangst.

Doreen Boonekamp, directeur-bestuurder van het Fonds: ‘Nederland wordt als filmland met deze prijs extra op de kaart gezet. In de eerste plaats is het een erkenning van het talent van Nederlandse filmmakers en producenten en de kwaliteit van de opleidingen. Ook onderstreept de prijs het succes van de vele projecten en initiatieven gericht op talentontwikkeling, productie, distributie en promotie van korte films, die het Nederlands Filmfonds entameert in samenwerking verschillende partners. Deze omvatten onder meer het jaarlijkse project KORT! met NTR, de jaarlijkse serie Ultrakorts met het SNS-Reaal Fonds (animatievoorfilms voor blockbusters in de Pathé-bioscopen), de VERS-Awards (korte films door beginnende makers), het korte filmfestival GO Shorts en het Discussieplatform SHORTCUTZ. Juist dit jaar is de aandacht voor de Nederlandse filmsector een extra opsteker met het oog op de nieuwe Cash Rebate regeling en de Netherlands Film Commission die naar verwachting dit voorjaar kunnen worden gelanceerd om Nederland als productieland internationaal op de kaart te zetten.’

Om de toekenning van de Award te vieren zijn er tijdens de ceremonie dit jaar veel verwijzingen naar Nederland met zijn korte films, inclusief een speciale installatie van Cinema Piccolo, de kleinste Nederlandse bioscoop.

De uitreiking wordt uitgezonden op ShortsTV in Europa en ShortsHD in de Verenigde Staten. Jaarlijks organiseert deze digitale zender die zich uitsluitend toespitst op korte films, aan de vooravond van de Oscars, de ShortsHD Short Awards. Naast het vertonen van alle Oscargenomineerde kortfilms (live action, animatie en documentaire), worden telkens een aantal awards uitgereikt.

Bron: Nederlands Film