Cineblend 4 maart 2014

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 4 maart als thema:

De reisdocumentaire: een nieuw genre?

De reisdocumentaires van de VPRO zijn binnen korte tijd bijzonder populair geworden en hebben misschien wel tot een nieuw genre geleid, een kruising tussen reisprogramma, journalistiek en documentaire. Series zoals De weg naar het Avondland, Van Dis in Indonesië, In Turkije, Van Moskou tot Magadan, Van Moskou tot Moermansk bleken hoge kijkcijfers te scoren en werden ook door de recensenten zeer positief onthaald. De vierdelige reeks Van Dis in Afrika (2008) won zelfs de Zilveren Nipkowschijf. Laatste loot aan de stam is de serie De Bergen achter Sotsji met Jelle Brandt Corstius als reisleider.

Deze avond kijken we achter de schermen van dit populaire genre en gaan we dieper in op het maakproces. Aan de hand van filmfragmenten praten we met researchers, redacteuren, producers en regisseurs van de serie. Te gast onder andere documentairemaker Roel van Broekhoven, regisseur van de serie O’Hanlons Helden, bedenker van de serie In Europa met Geert Mak en regisseur bij het beroemde VPRO documentaireprogramma Diogenes.

Te gast zijn:
Roel van Broekhoven, regisseur van de serie O’Hanlons Helden, bedenker van de serie In Europa met Geert Mak en regisseur bij het befaamde VPRO –documentaireprogramma Diogenes.

Hans Pool, documentairemaker. Regisseur van de serie De Bergen achter Sotsji met Jelle Brandt Corstius. Daarvoor maakte het succesvolle duo in Rusland de series Van Moskou tot Magadan (2009) en Van Moskou tot Moermansk (2010) en in India Van Bihar tot Bangalore (2012).

Sasha Ourik, researcher. Deed de research voor veel reisdocumentaires, waaronder de series van Hans Pool en Jelle Brandt Corstius, maar ook voor O’Hanlons Helden van Roel van Broekhoven en Licht op het Noorden van Hans Pool met Stine Jensen.

Elmar Veerman en Ellen van Dalen, redacteuren van VPRO Grenzeloos: een nieuwe crossmediale website van de publieke omroep. Twee redacteuren en een netwerk van correspondenten en eigen programmamakers bieden context bij het wereldnieuws. Stefanie de Brouwer, documentairemaker en eindredacteur bij de VPRO. Regisseerde vele reisdocumentaires waaronder In Europa, samen met Doke Romeijn en Bram Vermeulen In Turkije en Langs de grenzen van Turkije. Werkt nu aan een nieuwe serie met Bram Vermeulen in Afrika. Discussieleider is Janine Prins, documentairemaker, docent documentaire en visuele antropologie.

De avond vindt plaats in het kader van de Holland Doc 24 themaweek ‘Reizen’. Van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 maart 2014.

Tijdstip: Dinsdag 4 maart 19.30, met borrel na afloop
Locatie: Pakhuis de Zwijger, kleine zaal Piet Heinkade 179, Amsterdam.

Toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger
Vooraf kunt u eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 788 44 33.

Bron: Cineblend