Nu in EYE

‘We Are the Best!’ met interview regisseur Lukas Moodysson en ‘After the Tone’ met interview regisseur Digna Sinke.

Lukas Moodysson aanwezig bij voorpremière We Are the Best!

Dagelijks (beh. vr. 28/2, di. 4/3) Lukas Moodysson-programma; za. 1/3, 21.00: voorpremière We Are the Best! met nagesprek regisseur Lukas Moodysson: Lukas Moodysson is zaterdag aanwezig bij de voorpremière van zijn nieuwste film We Are the Best! in EYE. Ook zijn zes andere films draaien in EYE, zoals Fucking Åmål, Together en Lilya 4ever. We Are the Best! draait om drie dertienjarige meisjes die in Stockholm een punkband willen beginnen.

After the Tone

Vanaf do. 27/2, 19.15: After the Tone laat enkel de berichten horen die mensen inspreken op de voicemail van de succesvolle ontwerper Onno. Het is de enige manier waarop we Onno leren kennen. Maar Onno belt niemand terug. Gaandeweg blijkt dat hij verdwenen is, en niemand weet waarheen en waarom. Wie was Onno eigenlijk dat hij zo opeens kon verdwijnen? Première op donderdag met nagesprek met regisseur Digna Sinke o.l.v. Peter Delpeut.

Cinema Egzotik: Mexican Night

Vr. 28/2, 20.00: met Cinema Egzotik brengt EYE maandelijks een ode aan de cultfilm. De presentatie is in handen van filmkenners Martin Koolhoven en Ronald Simons, gidsen door de krochten van de cinema, hoeders van het buitenissige en bizarre. Deze maand aandacht voor filmdecor Mexico, eldorado vol tequila, drugs, goud en ruig besnorde  bandieten. Met live optreden van de band Fata El Morgana Moustache. Films: The Magnificent Seven van John Sturges (VS 1960) en Extreme Prejudice van Walter Hill (VS 1987).

Oscar Special I: IDFA@theOscars

Zo. 2/3, vanaf 10.30: IDFA@The Oscars, welke documentaire wordt zondag 2 maart bekroond met de Oscar voor Beste Documentaire? EYE vertoont in samenwerking met IDFA drie kanshebbers: Cutie and the Boxer, Twenty Feet from Stardom en The Act of Killing, drie veelvuldig gelauwerde documentaires. Samenwerking EYE en IDFA.

Oscar Special II: Beeld en Geluid

Zondag 2/3, vanaf 16.00: Beeld en Geluid heeft in de programmareeks ‘Treasures’ elf Nederlandse Oscargenomineerde en –winnende films op zeer hoge resolutie gedigitaliseerd en met state-of-the-art technologieën gerestaureerd, zodat iedereen ze weer kan zien zoals ze voor het eerst op het witte doek zijn vertoond. Filmprogramma met korte films en panelprogramma onder leiding van Claudia Landsberger (EYE International). Samenwerking EYE en Beeld en Geluid.

La grande illusion + lezing Solange Leibovici

Ma. 3/3, 19.15: pacifistische klassieker uit het programma ‘De Grote Oorlog in de film’ wordt gezien als een van de belangrijkste oorlogsfilms ooit gemaakt. Vier krijgsgevangenen uit totaal verschillende sociale klassen slaan de handen ineen en ondernemen een ontsnappingspoging uit een Duits kamp. La grande illusion gaat vergezeld van een lezing door Solange Leibovici, mede-organisator van avonden over film en psychoanalyse. De film werd gerestaureerd door de Cinémathèque de Toulouse in samenwerking met Canal Plus en is voor het eerst te zien in Nederland (vertoning op 4K).

ECinema: Famous for Fifteen Minutes (jaren ‘60)

Di. 4/3, 19.15: voor iedereen die interesse heeft in film als kunstvorm brengt EYE maandelijks prikkelende experimentele programma’s. Deze maand in E*Cinema o.a. aandacht voor New Yorkse undergroundfilms uit de jaren zestig, met films van o.a. Andy Warhol en Jonas Mekas.