HKU-studenten maken afstudeerfilm in Zweden

Een groep studenten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht studeert dit jaar af aan de richting audiovisuele media met de korte dramafilm „Jag är Polisen” (Ik ben de Politie), met acteurs Jochum van der Woude en Tobias Kersloot in de hoofdrollen.

Het licht komische coming-of-age drama vertelt over de Nederlandse lifter Kieran (Tobias Kersloot) die in Zweden de Zweedse politieagent Lasse (Jochum van der Woude) tegenkomt met pech aan zijn politieauto en hem besluit te helpen. Als ze bij een tankstation komen, blijkt de agent niet helemaal eerlijk over zichzelf geweest te zijn.

„Jezelf accepteren voor wie je bent, niet voor wie je zou willen zijn, daar gaat de film over. Het is een constant intern gevecht dat gevoerd wordt tussen de dromen van adolescenten en de voor hun gevoel vaak harde realiteit,” zegt de twintigjarige regisseur en scenarist Marco van Bergen, die opgroeide in Wilnis.  “Zelf heb ik daar heel vaak mee te maken gehad. In een wereld waar waar je gedwongen wordt jezelf te zijn, is het door heersende vooroordelen en taboes vaak heel moeilijk om dit daadwerkelijk te zijn. Beide hoofdpersonages worstelen hier op hun eigen manier mee, en hun toevallige ontmoeting is van groot belang voor hun ontwikkeling.”

„Zweedse krimi-films hebben mij geïnspireerd om filmmaker te worden. De afgelopen jaren heb ik op de HKU succesvolle coming-of-age films mogen maken met meer dan drie miljoen views op YouTube en selecties voor festivals in Amerika en Australië. Al jaren was het een droom van me om een Zweedse film te maken, en mijn afstuderen bleek een uitgelezen kans te zijn om die droom te combineren met het genre waar ik graag in werk.”

Naast Jochum en Tobias is een belangrijke rol weggelegd voor de klassieke Zweedse politieauto van Lasse. „Voor de film bouwen we mijn eigen Volvo 240 om tot Zweedse politieauto uit de jaren ’80, met details als de originele zwaailampen en stickers.” vervolgt Van Bergen met een lach. „De auto, die inmiddels een passie en hobby van mij geworden is, gaat met ons mee naar Zweden, waar we de film volledig op locatie gaan draaien.”

De opnames zullen in de laatste week van april plaatsvinden in het Zuid-Zweedse Skåne-Tranäs, een rustig dorp vlakbij grote filmstad Ystad, waar onder andere succesvolle krimi’s als Wallander en de Millennium-reeks (deels) opgenomen zijn.

Omdat de film in Zweden opgenomen gaat worden, hangt er een fiks prijskaartje aan. “Helaas kost filmmaken heel veel geld,” zegt producent Lisa Bos. “De bezuinigingen op de cultuur hakken er zelfs bij filmstudenten hard in, en we worden dan ook gedwongen om creatief om te gaan met ons geld, maar ook om creatief te zoeken naar geld.” Om die reden hebben de studenten een website opgezet voor de film waar gedoneerd kan worden en trekken de studenten met de klassieke Volvo door het land heen.

“We doen er alles aan om ons budget rond te krijgen,” zegt Van Bergen. “Daarom zoeken we ook steun van geïnteresseerden. Deze film is een van mijn grootste dromen, en het enthousiasme van iedereen die meewerkt aan de productie is echt fantastisch.”

Voor meer informatie, of om een steentje bij te dragen aan de realisatie van deze film, kunt u kijken op www.polisen.nl of like de facebookpagina www.facebook.com/jagarpolisen