Documentaire Last Hijack gaat naar VS

De Nederlandse documentaire Last Hijack gaat begin maart in première in Noord-Amerika. De productie is geselecteerd door het prestigieuze festival South by South West in Austin, Texas. Dat hebben de makers zondag bekendgemaakt.

Last Hijack toont het leven van Mohamed, een door de wol geverfde Somalische piraat die nergens voor terugdeinst. Door middel van geanimeerde beelden van zijn herinneringen en opnames uit zijn dagelijks leven wordt duidelijk dat ook Mohamed uiteindelijk een simpele man is die probeert het hoofd boven water te houden.

Het is het tweede grote festival waarvoor The Last Hijack is geselecteerd. Eerder deze maand opende de Nederlandse film het Panorama-programma op het festival van Berlijn, één van de belangrijkste onderdelen van het programma daar. Last Hijack is vanaf 23 april in Nederland te zien. In Austin gaat ook een interactieve documentaire in première die de kijker de kans geeft het verhaal vanuit zowel het Somalische als het westerse perspectief te zien.

Het is overigens niet de enige Nederlandse film die op South by South West draait. Ook de korte film Cowboys janken ook van regisseur Mees Peijnenburg wordt er vertoond. Het drama, over een vriendschap die onder druk komt te staan als een van de twee jongens gehandicapt raakt, was eerder deze maand ook al te zien in Berlijn.