Nominaties NL-Awards 2013 bekend

De nominaties voor de NL-Awards zijn woensdag bekend gemaakt. De Awards, voor beste producties van regionale publieke omroepen, worden op 12 maart voor de twaalfde keer uitgereikt tijdens de ROOS-Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers dat deze keer plaatsvindt in Hotel de Heerlickheijd van Ermelo.

Er zijn 26 radio- en tv-programma’s genomineerd, verdeeld over de categorieën Nieuws, Achtergrond, Varia, Evenementen, Documentaire en Sociale Interactie. De jury had de keuze uit een kwalitatief rijk aanbod. Alle omroepen hebben een nominatie. Ook is er een eervolle vermelding gegeven aan een item dat niet zo makkelijk binnen een categorie te vergelijken valt. De jury vond IJsmeester Jan uit Jisp van RTV Noord-Holland een mooi voorbeeld van originaliteit, creativiteit, kansen zien en die goed uitwerken. In de categorie Radio Achtergrond is gekozen voor twee zeer sterke nominaties. Uitschieters dit jaar zijn Omroep West en Omroep Gelderland, die respectievelijk vijf en vier nominaties in de wacht hebben gesleept.

Alle prijswinnaars dingen mee naar de categorieoverstijgende Gouden NL-Award. Hieraan is een geldprijs van € 2500,- verbonden. Vorig jaar ging de Gouden NL-Award naar Omrop Fryslân. De jury voor de NL-Awards 2013 staat onder voorzitterschap van Harro Coumans (voormalig directeur L1) en bestaat verder uit Heidi Wulfsen (chef binnenlandredactie NOS), Menno Reemeijer (verslaggever NOS), Margreet Hiemstra (samensteller bij Omrop Fryslân en winnaar Gouden NL-Award 2012), Orfee Geldhof (programmaverantwoordelijke Radio 2 West-Vlaanderen), Piet Bakker (Lector Massamedia en Digitalisering Hogeschool Utrecht), Arnold Wielenga (voormalig adjunct directeur/hoofdredacteur RTV Noord), Karel van den Berg (trainer journalistieke creativiteit De Mediapraktijk), Alex Beishuizen (zelfstandig media-adviseur), Hansje van Etten (eindredacteur Holland Doc 24) en Willem Wits (documentairemaker). Jenny Booms is de secretaris van de jury.

Een overzicht van de genomineerde programma’s is te vinden op www.nl-award.nl.

Bron:Stichting ROOS/Broadcast Magazine