Drie hoofdprijzen voor Telefilm ‘De nieuwe wereld’ in Iran

De nieuwe wereld is afgelopen dinsdag in Teheran bekroond met drie hoofdprijzen. Op het 32ste Fajr International Film Festival won de Telefilm van Jaap van Heusden de prijzen voor beste film, beste actrice (Bianca Krijgsman) en beste acteur (Issaka Sawadogo).

De Iraanse prijzen zijn de meest recente uit een lange reeks bekroningen en nominaties op alle continenten. In Mannheim kreeg De nieuwe wereld de speciale juryprijs en in Braunschweig won hij de tweede prijs. In Melbourne was de Telefilm runner up in de Telescope Competition, in Washington werd hij bekroond met de Signis Award en bij de Prix Europe 2013 won hij de derde prijs. Verder werd De nieuwe wereld onder meer geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie van het Nederlands Film Festival, het UNHCR Refugee Film Festival in Japan, het Warsaw Film Festival, het Sichuan TV Festival in China en het Anchorage International Film Festival in Alaska. Eind deze maand draait de film op FEST14, het 42ste International Film Festival in Belgrado.

SYNOPSIS

Mirte (Bianca Krijgsman) werkt als schoonmaakster op het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij de luchthaven. Door routine probeert de weerbarstige vrouw haar pijnlijke verleden weg te drukken en grip te houden op haar bestaan. Tot Luc (Issaka Sawadogo) arriveert, een West-Afrikaanse vluchteling. Hij is niet onder de indruk van haar agressie. Vanaf dag één irriteert en confronteert hij Mirte. Tijdens de tien dagen van zijn asielprocedure leiden hun ontmoetingen tot een onverwachte relatie die Mirtes leven en gevoelens steeds verder loswrikken.

De nieuwe wereld – een film over verlies, vluchten en liefde uit een onverwachte hoek – ging in première op het International Film Festival Rotterdam 2013. De Telefilm, geproduceerd door IJswater Films en de NTR, kwam tot stand met financiële steun van het ministerie van OCW en CoBO, de uitvoerder van het Telefilmproject.

Jaap van Heusden schreef samen met Rogier de Blok (RU There) het scenario voor De nieuwe wereld. Eerder maakte Van Heusden de Telefilm Win/Win, die werd geselecteerd door het IFFR en 25 andere internationale festivals. De film won de Prix Genève-Europe voor beste scenario, de Best Actor Award in Brooklyn en kreeg een Special Jury Mention in Mannheim/Heidelberg. Jaap van Heusden regisseerde verder de televisiefilms Drone en Het offer en de One Night Stand-productie Ooit (nominatie Gouden Kalf voor beste tv-drama).

Bron: The Publicity Company