Nu in EYE

Premières ‘A Touch of Sin’, ‘Kooky’ en ‘De superheld’, Fantastisch Kinderfilmfestival, Hong Kong Film Panorama.

The New Moroccan Cinema: Meet the Director

Wo. 16.15: EYE presenteert een serie over hedendaagse Marokkaanse cinema in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en schrijver Fouad Laroui, recente winnaar van de Prix Goncourt de la Nouvelle. Het programma – wekelijkse vertoning – brengt werk van zeven belangrijke Marokkaanse filmmakers bijeen en spreekt na afloop van de voorstellingen met de regisseurs. Wo. 12/2: Les cœurs brûlés van Ahmed El Maanouni, wo. 19/2: Casanegra van Nourredine Lakhmari.

Hong Kong Film Panorama

Vanaf wo. 12/2, 20.15: de nieuwste editie van het Hong Kong Film Panorama, sinds 2004 in EYE te zien, brengt vanaf 12 februari een viertal hoogtepunten van de filmproductie uit de Chinese havenstad bij elkaar. Op het programma staan vier recente Hongkong-producties, waaronder de spectaculaire streetdancefilm The Way We Dance en Cold War, een hedendaagse misdaadfilm met Tony Leung en Aaron Kwok in de hoofdrollen.

A Touch of Sin

Vanaf do. 13/2, 19.00: sociaal drama, martial-artsfilm en fabel in een, over een wereld die op drift is geraakt en waarin de economische reus China langzaam wordt uitgehold door geweld. Even hybride is de stijl, waarin lyrisch gefilmde landschappen, humor, geweldexplosies en tederheid elkaar afwisselen. Palm voor Beste Scenario van het Cannes-filmfestival. “Niet te missen” (**** , #3 Must See Film van de Maand, De Filmkrant)

Robert Walser special 1: Lost Worlds + lezing Anneke Brassinga

Vr. 14/2, 19.15 + 20.30: de Zwitserse outsiderschrijver Robert Walser heeft de Quay Brothers geïnspireerd tot drie korte animatiefilms en een lange speelfilm. Anneke Brassinga leidt de voorstelling van 19.15 in met een korte lezing over de relatie tussen het werk van Robert Walser en het universum van The Quay Brothers. Double bill (samen € 16,-) met Institut Benjamenta (20.30), hun verfilming van Robert Walsers Zwitserse roman Jakob von Gunten (1909), over de surrealistische gebeurtenissen in een opleidingsinstituut voor dienstknechten.

#Alleman

Za. 15/2, 20.15: vijftig jaar na de première van Haanstra’s Alleman brengt acteur en theatermaker Bert Hana een hommage aan deze iconische documentaire. Hij bedacht een nieuwe presentatievorm, die van de ‘live documentaire’: bij de compilatie van gemonteerde Google Streetview-opnamen van Nederland, muzikaal begeleid door Chop Wood, leest Hana een door Sylvia Witteman geschreven tekst voor.

ECinema: In & Out of Japan

Di. 18/2, 19.15: E*Cinema: In & Out of Japan staat in het teken van ‘expat cinema’: experimentele films en animaties die  tussen de jaren zestig en nu gemaakt zijn door Japanse filmmakers in het buitenland. In dit programma is werk te zien van Japanse expats uit New York, San Francisco, Chicago, Montreal, London en Amsterdam.

Fantastisch Kinderfilm Festival

Vanaf wo. 19/2, 14.00: tijdens het Fantastisch Kinderfilm Festival kijk je naar films om van te smullen. Er draaien korte en lange, grappige en ontroerende, verse en klassieke films voor kinderen van 2 t/m 9 jaar. Kies een film uit die je graag wilt zien en breng een bezoek aan de Speeltuin van de Verbeelding met installaties en doorlopende workshops. Ook deze week in het kinderprogramma; premières van Kooky en De superheld en op zo. 16/2, 11.00: ‘De wonderlijke wereld van de poppenfilm’ bij de Quay-tentoonstelling.

Bron: EYE