Nebraska en Qissa winnen publieksprijzen op IFFR 2014

Het publiek van International Film Festival Rotterdam 2014 waardeerde Nebraska van Alexander Payne het hoogst; de film won daarmee de UPC Publieksprijs. De officiële openingsfilm Qissa van Anup Singh ontving de Dioraphte Award voor beste publieksfilm ondersteund door het Hubert Bals Fonds.

Naast de uitreiking van deze prijzen, kon op de slotavond van IFFR 2014 worden geconcludeerd dat het een succesvolle editie was: het festival telde een groeiend aantal van 287.000 bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen.

Discussie over Europa
Tijdens IFFR 2014 kwam naar voren dat film op een nieuwe manier naar Europa helpt te kijken, en het festival heeft de discussie over de Europese identiteit aangewakkerd. Interim artistiek directeur Mart Dominicus over themaprogramma The State of Europe: ‘Met het festivalprogramma dit jaar hebben we duidelijk gemaakt dat Europa een continent is in plaats van een concept en een verzameling individuen in plaats van regelgeving. We hopen dat we de positieve vibes die het teweeg heeft gebracht nog even kunnen vasthouden tot de Europese verkiezingen in mei.’ Eind februari brengt IFFR een speciale bijlage van De Groene Amsterdammer uit, met conclusies, reflecties en resultaten.

Tijdens het State of Europe-debat met festivaldirecteur Rutger Wolfson, kunstenaar Thomas Bellinck, de Chinese regisseur Xiaolu Guo en haar Servisch-Kroatische collega Iva Radivojevic benadrukte Guo als buitenstaander te geloven in de dynamiek en vooruitstrevendheid van Europese film: ‘Een tweede Renaissance is gaande in Europa’.

IFFR LIVE!
Tijdens het festival werd ook IFFR LIVE! geïntroduceerd, een project bedoeld om een breder publiek voor onafhankelijke cinema te bereiken. Het festival gaat vanaf 2015 met dit initiatief letterlijk de wereld in. Verschillende films die in aanwezigheid van cast en crew op IFFR in première gaan, zullen tegelijkertijd, inclusief Q&A’s, worden vertoond elders in Europa. In de bioscopen bestaat een live verbinding zodat de introductie of Q&A met de aanwezige cast en crew overal vertoond kan worden.

Bron: IFFR