Bijzondere afstudeerfilm over autisme zoekt steun via crowdfunding

“Als iemand autisme heeft, wordt dat als een beperking voor diegene gezien. Het verkleint je wereld omdat je zowel communicatief, sociaal, als op het verbeeldingsvlak niet zover ontwikkelt bent als de rest. Maar mensen vergeten dat autisme ook mooie kanten met zich mee brengt” vindt Lucinda Verweij, regisseur en co-schrijver van de afstudeerfilm Onvermogen. Via het crowdfunding-platform Cinecrowd zoeken de makers financiële steun.

Onvermogen is een (korte) fictiefilm van ongeveer 15 minuten die over de band gaat tussen vader Simon en zoon Damian na het verlies van hun vrouw/moeder. Vader en zoon moeten hun draai zien te vinden in een nieuwe gezinssituatie die hierdoor is ontstaan. Door hun verdriet, ontoereikendheid, en de jongen zijn autisme lopen ze echter tegen elkaars onvermogen aan, dat uiteindelijk een bom zal doen barsten.

Hoewel er zeker ook vervelende kanten aan autisme kleven, zijn er ook heel veel mooie. Helaas worden die vaak over het hoofd gezien. Doorzettingsvermogen, oog voor detail, goudeerlijkheid en creativiteit, zijn zomaar een paar voorbeelden van die bijzonder eigenschappen. Lucinda wil het publiek samen met Simon die mooie kanten laten ontdekken in Damian. Daarmee wil ze laten zien dat autisten zich misschien anders uiten, maar toch gelijkwaardig zijn aan elk ander mens.

Hoewel de film zware thema’s aankaart, wil Lucinda ook luchtigheid en hoop aan het verhaal meegegeven. Zo zorgen situaties waarin vader en zoon elkaar verkeerd begrijpen, vaak voor onhandige, maar daardoor juist grappige situaties. Damians perspectief op de wereld, zal de kijker interesse voor hem meegeven:  “Damian ziet de schoonheid in de kleine, subtiele dingen om ons heen. Hij uit zijn waardering en interesse voor de wereld, door er veel aandacht aan te besteden, in plaats van door het leven te razen zoals wij.” Ook vindt Lucinda het erg belangrijk om de onvermogens van de mens te belichten: “Allemaal stuiten we wel eens tegen onze eigen onvermogens op. De een krijgt een ziekte, de ander moet een verlies van een dierbare verwerken. Maar voor iedereen geldt hetzelfde: er komt een moment dat je de situatie zal moeten accepteren.“

Juist doordat deze twee mensen zo verschillen in hun kijk op de wereld, raken zij, dus ook wij, verenigend met elkaar. Ze komen tot inzien dat de manier van omgaan met verlies voor iedereen verschilt. Op een gegeven moment krijgen de mannen een eerste gezamenlijke interesse: vissen. Ongemerkt brengen die hun dichter tot elkaar en dat zal een grote rol spelen bij hun helingsproces.

Voor de realisatie van de film werkt Lucinda samen met Cinecrowd, een platform waar beginnende filmmakers hun projecten via crowdfunding kunnen laten financieren in ruil daarvoor krijgen mensen rewards ervoor terug. Voorbeelden zijn hiervan: een DVD van de film, posters, fotolijstjes met een setfoto of andere kleine spulletjes die betrekking hebben tot de film. Juist nu er zoveel op kunst en cultuur wordt bezuinigd, lijkt crowdfunding een perfecte oplossing voor kleine intieme films als Onvermogen die het vooral moeten hebben van goodwill. Lucinda: “De titel Onvermogen slaat ook op onze huidige positie als afstuderende maker: ons onvermogen om de film via de normale wegen te kunnen financieren,  zorgt er namelijk wel voor dat wij worden gedwongen op andere manieren met tegenslagen om te gaan, waardoor we creatiever met ons publiek moeten omgaan. En wellicht kunnen wij daardoor op de lange termijn, juist wel een grotere groep bereiken dan anders.

Op de hoogte blijven van de voortgang van deze film, of wellicht een steentje bijdragen om deze film te kunnen laten realiseren? kijk op www.cinecrowd.nl/onvermogen of like de facebook pagina www.facebook.com/onvermogen.