Nu in EYE

Première ‘The Selfish Giant’, Dag van de Dwarse Film, Wagner Weekend in EYE

The Selfish Giant
Vanaf 30/1: Vrije bewerking van het gelijknamige korte verhaal van Oscar Wilde volgt  twee kinderen uit een achterstandswijk die in de ban raken van een malafide ijzerhandelaar. Verbluffend goed geacteerd sociaal-realistisch drama in de stijl van Ken Loach’ Kes, Lynne Ramsays Ratcatcher en Andrea Arnolds Fish Tank is onthaald als een van de beste Britse films van dit jaar. (**** De Filmkrant)

The Webs of Stanislaw Lem
Vrijdag 31/1, 19.15 uur: Voor Maska en Inwentorium sladów lieten de Quay Brothers zich inspireren door Poolse auteurs. Het verleden wordt heden, een mooie vrouw ontpopt zich als moordenaar en een nacht kan zomaar drie jaar aanhouden: in de wereld van Poolse schrijvers als Stanislaw Lem, auteur van de sciencefictionroman Solaris en graaf Jan Potocki (Manuscript gevonden te Zaragoza) speelt het bovennatuurlijke en fantastische een belangrijke rol.

Groundhog Day
31/1, 1/2, 2/2: EYE staat stil bij Groundhog Day, een typische Amerikaanse traditie. In Punxsutawney gelooft men dat in de eerste week van februari een uit zijn winterslaap ontwaakte bosmarmot weet te voorspellen hoe lang de winter nog zal duren. Weerman Phil Connors (Bill Murray) uit Pittsburgh doet met frisse tegenzin verslag en belandt – voor straf? – in een eindeloze herbeleving van de dag die hij zo haat.

Wagner Weekend
1/2, 2/2: Onder de noemer ‘Wagner Weekend’ staan in februari twee voorstellingen in het teken van de beroemde Duitse componist, van wie in 2013 het tweehonderdste geboortejaar werd gevierd. De programmering sluit aan op de integrale uitvoering van Wagners ‘Der Ring des Nibelungen’ door de Nederlandse Opera deze maand. Met Cinema Concert: Die Nibelungen: Siegfried met live muziek en de gerestaureerde vroege biopic Richard Wagner.

Dag van de Dwarse Film
Zondag 2/2, vanaf 11.00: International Film Festival Rotterdam en EYE vertonen vijf bijzondere films uit de IFFR Publiekprijsselectie in EYE. Het zijn titels die door IFFR-bezoekers tegenstrijdig werden gewaardeerd, variërend van ‘buitengewoon goed’ tot ‘buitengewoon slecht’. Dwarse films dus die buiten de mainstream vallen, nu een dag lang te zien in EYE, tijdens de laatste dag van het festival.

ECinema: Shadows
Dinsdag 4/2, 21:00: John Cassavetes (1929-1989) maakte Shadows met het geld dat hij verdiende als acteur in de  populaire tv-serie Johnny Staccato. Shadows is een semi-geïmproviseerd verhaal over de liefde tussen een blanke jongen en een zwart meisje. De vertoning van Shadows wordt voorafgegaan door een compilatieprogramma van ‘beat films’  van o.a. Robert Frank (Pull My Daisy) en William Burroughs (The Cut-Ups), om 19.15.

Retrospectief Jean-Pierre Melville
T/m 31/1: deze maand eert EYE de Franse regisseur Jean-Pierre Melville (1917-1973) met een retrospectief. De als Jean-Pierre Grumbach geboren Melville maakte tussen 1947 en 1972 dertien speelfilms en geldt als een van de meest invloedrijke regisseurs van de Franse naoorlogse cinema. Komende filmweek o.a. Le samouraï, Bob le flambeur en Un flic.

Bron: EYE