Masterclass Filmgeschiedenis met Paul Verhoeven

Op zondag 9 februari presenteert De Kleine Komedie in samenwerking met de Bezige Bij een Masterclass filmgeschiedenis door Paul Verhoeven & Rob van Scheers. Aanleiding voor de Masterclass is het verschijnen van Meer Verhoeven – de tweede boekuitgave naar de spraakmakende reeks van Verhoeven en Van Scheers uit de Volkskrant.

Paul Verhoeven schreef filmgeschiedenis met Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Totall Recall, Zwartboek en nog veel meer. De regisseur toont (alleen in De Kleine Komedie!) zijn favoriete fragmenten uit de internationale filmgeschiedenis en bespreekt ze met zijn biograaf Rob van Scheers.

De Meester toont onder andere fragmenten van Hitchcock, zijn persoonlijke favoriet. Andere klassiekers als The Bridge on the River Kwai, Spartacus en Apocalypse Now worden becommentarieerd. Verhoevens observaties, vakkennis en persoonlijke herinneringen zullen de bezoeker op een andere manier leren kijken.

Paul Verhoeven (Amsterdam, 1938) is Nederlands succesvolste regisseur. Op zijn conto staan nationale klassiekers als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977) en De vierde man (1983). Na zijn overstap richting Hollywood kwam hij met hitfilms als Robocop (1987), Total Recall (1990), Basic Instinct (1992) en Starship Troopers (1997). Voor het maken van Zwartboek (2006) keerde hij tijdelijk terug naar Nederland. In 2008 publiceerde hij Jezus van Nazaret, het (internationaal) spraakmakende biografisch portret.

Rob van Scheers (Utrecht, 1959) is cultuurreporter (Elsevier en de Volkskrant), auteur en gastdocent filmgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Eerder verschenen van zijn hand onder meer De Grote Parade – Een verborgen geschiedenis van de twintigste eeuw en Paul Verhoeven, de biografie. Ook was hij co-auteur van Verhoevens Jezus van Nazaret.

Kijk voor meer informatie over de voorstelling op www.dekleinekomedie.nl.