Dertien Nederlandse Films naar Berlijn

Acht Nederlandse films en vijf minoritaire coproducties zijn geselecteerd voor het Filmfestival Berlijn.

Nederland is dit jaar zeer sterk vertegenwoordigd op de Berlinale, het gerenommeerde Internationale Filmfestival van Berlijn dat plaatsvindt van 6-16 februari. Het festival selecteerde dertien Nederlandse films: vier speelfilms, twee documentaires, twee korte films en vijf minoritair Nederlandse films.

In het FORUM programma zijn geselecteerd: de Vlaams-Nederlandse coproductie documentaire N-The Madness of Reason van Peter Krüger (productie: Inti Films (BE), coproductie: DiepteScherpte (NL), en de film 40 Days of Silence van Saodat Ismailova, (productie: Volya Films (NL), coproductie: Petit Film (FR), Rohfilm (DE)

Blind, een Noors / Nederlandse coproductie van Eskil Vogt (productie: Motlys (NO), coproductie: Lemming Film (NL) is geselecteerd voor PANORAMA FICTIONAL FEATURES.

Voor PANORAMA DOKUMENTE is de documentaire Last Hijack van Femke Wolting en Tommy Pallotta (productie: Submarine (NL), coproductie: IKON, Still Films (IE), Razor Film (DE), Savage Film (BE) geselecteerd.

De minoritaire coproductie met Argentinië The Third Side Of The River van Celine Murga (productie: Tresmilmundos Cine (AR) coproductie: Waterland Film (NL), Rommel Film (DE), is geselecteerd voor de OFFICIËLE COMPETITIE van de Berlinale en dingt mee naar een GOUDEN BEER.

Eerder deze week werd bekend dat de korte Nederlandse film Marc Jacobs van Sam de Jong (productie: 100% Halal Productions (NL) is geselecteerd in de SHORT FILMS COMPETITIE en kans maakt op een GOUDEN BEER voor beste korte film.

Kanshebbers op een KRISTALLEN BEER in GENERATION 14PLUS zijn de Vlaams/Nederlandse coproductie Violet van Bas Devos, (productie: Minds Meet (BE),  coproductie: Artemis Productions (BE) en Phanta Vision Film (NL), de minoritaire coproductie The Blue Wave van Merve Kayan en Zaynep Dadak (productie: Bulut Film (TR), coproductie: Family Affair Films (NL),  Riva Film (DE) en Two Thirty Five (GR), Supernova van Tamar van den Dop (productie: Revolver Amsterdam (NL), coproductie: IJswater Films (NL), Coin Film (DE) en Epidemic (BE) en de artistieke 3D film Above Us All van Eugenie Jansen (scenario: Patrick Minks en Eugenie Jansen, productie: De Productie (NL) met delegate producer SNG Film (NL),  coproductie: Minds Meet (BE).

De korte afstudeerfilm Cowboys janken ook van Mees Peijnenburg is geselecteerd voor SHORT FILMS-GENERATION 14PLUS.

In de jeugdfilmcompetitie GENERATION KPLUS dingen naar een KRISTALLEN BEER:  Midden in de Winternacht van Lourens Blok (scenario: Daan Bakker en Marco van Geffen, productie: Lemming Film (NL), coproductie: Svensk Filmindustri (SE), Davaj Film (SE), Anchorage Entertainment (BE) en Finn van Frans Weisz (scenario: Janneke van der Pal, productie: Flinck Film (NL), coproductie: Eyeworks (BE).

In het FORUM EXPANDED programma is Inferno van Yael Bartana (productie: My-i Productions(NL) te zien.

Daarnaast is Nederland ook vertegenwoordigd in andere onderdelen van het festival:

Het Filmfonds presenteert tijdens de Countries-in-Focus Session van de BERLINALE CO-PRODUCTION MARKET op 9 februari de coproductiemogelijkheden in Nederland voor minoritaire coproducties.

Acteur Marwan Kenzari is de Nederlandse SHOOTING STAR.

Regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy) is lid van de internationale jury van GENERATION KPLUS.

Het project Knielen op een Bed Violen van Ben Sombogaart (productie: NL Film) is een van de geselecteerde projecten voor deelname aan de BERLINALE CO-PRODUCTION MARKET.

De Nederlandse roman Melanie van Carel Donck (uitgever: De Arbeiderspers) is een van de 11 geselecteerde boeken die mogen deelnemen aan BOOKS IN BERLINALE. De boeken zullen worden gepresenteerd en gepitcht tijdens de BERLINALE CO-PRODUCTION MARKET.

Voor het Berlin Independent Film Festival, dat tegelijkertijd met de Berlinale plaatsvindt, en zich richt op eerste en tweede films, is Silent Ones van Ricky Rijneke (productie: Rotterdam Films (NL) geselecteerd.

Bron: Filmfonds