Drie winnaars Tiger Awards voor korte film

Op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn zondagavond prijzen uitgereikt voor drie korte films. The Chimera of M., Giant en La Isla wonnen de Canon Tiger Awards. De makers van de films krijgen elk 3000 euro en een videocamera. The Chimera of M. is vanuit het IFFR ook genomineerd voor de European Film Awards 2014.

De prijzen zijn voor de tiende keer uitgereikt. The Chimera of M. is gemaakt door Sebastian Buerkner uit het Verenigd Koninkrijk, de Fins/Roemeense Salla Tykkä maakte Giant en het Chileens/Pools/Deense duo Dominga Sotomayor en Katarzyna Klimkiewicz zijn de makers van la Isla.

De jury noemt La Isla ‘een verbazingwekkend sterke en sfeervolle film waar tijdelijkheid en ruimte op zo’n gevoelige en sensuele manier worden verbeeld dat het gevoel van drama je blijft achtervolgen.’ Sotomayor (1985, Chili) won in 2012 al eens een Tiger Award met haar eerste speelfilm De jueves a domingo.

Giant is gefilmd in de sporthallen van Onesti en Deva, beroemde turnscholen uit de communistiche tijd in Roemenië. Jonge topturnsters spreken over de liefde voor hun sport, hun angsten en dromen. Tykkä laat verbanden zien tussen de sport en de strenge modernistische architectuur van de sportcentra. ‘Een intens en puur portret van zowel een plek als een politieke geschiedenis’, aldus de jury.

The Chimera of M. laat volgens de jury ‘een dubbelzinnig universum; een web van ruimtelijke misleiding, flarden van dialogen en morele dilemma’s’ zien. Buerkner maakte een ‘stereoscopische 3D-animatiefilm van abstracte interieurs, gestileerde vormen en vloeiende kleurvlakken’.