Nederland zeer sterk vertegenwoordigd op Berlinale

Het Internationale Filmfestival van Berlijn heeft de selecties voor de Panorama en Forum programma’s bekendgemaakt met daarin opnieuw een groot aantal Nederlandse (co)producties.

De Nederlandse documentaire Last Hijack van regisseurduo Tommy Pallotta en Femke Wolting en geproduceerd door Submarine (internationale sales agent: The Match Factory) beleeft haar wereldpremière als Openingsfilm van  Panorama Dokumente. Last Hijack vertelt over piraterij in Somalië vanuit het perspectief van een piraat en combineert animatie met documentaire.

Ook onderdeel van Panorama is de Noors/Nederlandse coproductie Blind, de eerste speelfilm van Eskil Vogt. De film is gecoproduceerd door Lemming Film en had zojuist haar wereldpremière op Sundance .

Geselecteerd voor het Forum programma is 40 Days of Silence, geregisseerd door Saodat Ismailova en geproduceerd door Volya Films, over een jonge vrouw in een geïsoleerd dorp in Centraal Azië, die door haar verleden besluit een eed van stilte af te leggen, terwijl ze zich niet bewust is van haar toekomst en strijd met het heden.

Peter Krüger’s documentaire N, een Nederlands minoraire coproductie met België en Duitsland, gecoproduceerd door Dieptescherpte, is ook onderdeel van Forum.

De korte film Inferno van Yael Bartana, die op het International Film Festival Rotterdam deel uitmaakt van de Tiger Awards Compeititie voor Korte Films, wordt in Berlijn vertoond binnen de Forum Expanded sectie.

Nederland is ook sterk vertegenwoord bij andere onderdelen van de Berlinale. Filmmaker  Boudewijn Koole neemt plaats in de Internationale Jury van Generation Kplus. Koole’s Kauwboy won in 2012 de Grand Prix van de Internationale Jury van Generation Kplus en de prijs voor Beste Speelfilmdebuut van het festival.

Het project Knielen op een bed violen van regisseur Ben Sombogaart en productiemaatschappij NL Film is geselecteerd voor de Berlinale Co-Production Market.

Maar liefst negen getalenteerde Nederlandse filmprofessionals zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het prestigieuze Berlinale Talents programma (voorheen Berlin Talent Campus): regisseurs Joey Boink, Nienke Eijsink, Jack Faber, Aaron Douglas Johnston en Juan Sebastian Lopez Maas, producer Janneke Doolaard, editor Anne Medeema, cameraman Diederik Evers en sound designer/composer Martijn Helle.

Tot slot zijn de romans Melanie van Carel Donck (uitgeverij: De Arbeiderspers) en De laatkomer van Dimitri Verhulst (Atlas Contact) geselecteerd voor Books in Berlinale. De boeken die hieraan deelnemen worden gepresenteerd en gepitcht op de Berlinale Co-Production Market. Filmproducenten krijgen de mogelijkheid om rechthebbenden te ontmoeten, contacten op te doen in de boekenwereld en kunnen de filmrechten kopen.

In een eerder persbericht werd het grote aantal Nederlandse films in het Generation programma en Berlinale Shorts al aangekondigd (lees hier… ).

De 64e editie van het Internationale Filmfestival van Berlijn vindt plaats van 6 tot en met  16 februari:www.berlinale.de

Bron: EYE international