43e editie Internationaal Film Festival Rotterdam van start
De 43e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) is woensdagavond in de Rotterdamse Doelen van start gegaan.
Het festival werd geopend met de officiële openingsfilm Qissa, van regisseur Anup Singh.
In de Indiase film is een rol weggelegd voor acteur Irrfan Khan, die eerder te zien was in films als Life of Pi en Sumdog Millionaire.
Het project achter de film werd tien jaar geleden door het Hubert Ball fonds gesteund met een bijdrage voor de scriptontwikkeling. Het fonds viert tijdens het IFFR zijn 25-jarig bestaan.
Europa
Naast het vertonen van films organiseert het festival ook debatten onder de naam The State of Europe. Onderwerp van disccusies is de toekomst van Europa.
”Het historische project van de Europese eenwording heeft veel van zijn glans verloren. Politici lijken er maar niet in te slagen een overtuigende toekomstvisie op Europa over te brengen en veel mensen zijn boos en teleurgesteld, of erger nog, ze zijn helemaal niet meer geïnteresseerd”, legde festivaldirecteur Rutger Wolfson eerder uit.
Een van de drie onderdelen van het programma The State of Europe is EU-29, een referentie naar de niet bestaande 29e Europese lidstaat. Dit onderdeel is volgens de organisatie gewijd aan de Europeanen die geen wortels hebben in het land waarin ze wonen.
Op de vraag of de filmwereld Europa beter bij elkaar kan houden dan de politiek, antwoordt Jan-Jaap van der Wal: “Film en kunst laten zien dat we helemaal niet zoveel van elkaar verschillen en zijn manieren om elkaar beter te leren kennen.”
Volgens producent Marc van Warmerdam (Borgman) is Europa op dit moment nog gastvrij, “maar er wordt aan geknabbeld. De angst begint de boventoon te voeren” Volgens Van Warmerdam is het noodzakelijk dat Europese landen op filmgebied nauwe banden met elkaar blijven houden.
“Er zijn maar weinig landen in Europa die het alleen kunnen, landen als Duitsland bijvoorbeeld. We hebben elkaar echt nodig om films te blijven maken.”
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam ziet zijn stad als voorbeeld voor een gastvrij Europa.
“Rotterdam bestaat voor vijftig procent uit immigranten. Door de decennia heen is de stad migrantenvriendelijk gebleven, maar je moet je wel afvragen hoe lang sommige wijken in onze stad het aankunnen, nieuwe mensen aan te voeren en ook te kunnen dragen. Dat is het absorptievermogen van een stad en dat zou zomaar ergens zijn grenzen kunnen hebben. Het is net zo legitiem om over de uitbreiding van Europa te praten als te luisteren naar de mensen in die wijken die zeggen: ‘Ho, ik verzuip'”
Het festival duurt tot en met 2 februari.
Bron: nu.nl