Nu in EYE

Gerstaureerde klassieker ‘Breakfast at Tiffany’s’ in EYE, première ‘Die Andere Heimat’.

Winter Nomads

Dagelijks: opmerkelijke roadmovie over de herders Carole en Pascal die tijdens een maandenlange trektocht door de Zwitsers-Franse Alpen met meer dan achthonderd schapen vele ontberingen trotseren. Winnaar European Film Award voor Beste Europese Documentaire. “Feilloos…hypnotiserende tocht…” (**** De Volkskrant)

Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht (4K)

Dagelijks: het laatste deel van Edgar Reitz’ veelgeprezen kroniek over de inwoners van het dorpje Schabbach handelt over de droom van veel Duitse boeren om de armoede van het  platteland te ontsnappen. Rond 1850 verkozen duizenden van hen een bestaan in het vruchtbare Brazilië. Zo ook smidszoon Jakob. “…het oogverblindende laaggebergte Hunsrück…” (**** De Filmkrant)

Retrospectief Jean-Pierre Melville

T/m 31/1: deze maand eert EYE de Franse regisseur Jean-Pierre Melville (1917-1973) met een retrospectief. De als Jean-Pierre Grumbach geboren Melville maakte tussen 1947 en 1972 dertien speelfilms en geldt als een van de meest invloedrijke regisseurs van de Franse naoorlogse cinema. Komende filmweek o.a. inleidingen door EYE-programmeur Leo van Hee voorafgaand aan Bob le flambeur (ma. 27/1, 19.15) en À bout de souffle van Jean-Luc Godard met Jean-Paul Belmondo (ma. 27/1, 21.30).

Breakfast at Tiffany’s (4K)

Dagelijks vanaf do. 23/1, 17.00: in 2013 was het twintig jaar geleden dat Audrey Hepburn overleed. In Breakfast at Tiffany’s (twee Oscars) speelt ze een van haar beroemdste rollen als de gewiekste manipulator Holly Golightly, die haar dates op charmante manier geld afhandig weet te maken. De digitale restauratie van Blake Edwards’ klassieker dateert van 2011 en werd uitgevoerd naar aanleiding van de 50e verjaardag van de film die in 1961 in première ging.

Outsider’s Refuge + lezing Patrick Allegaert

Vrijdag 24/1, 19.15: de Quay Brothers, de animatiefilmers aan wie EYE een grote tentoonstelling wijdt, namen voor hun werk meerdere malen het niet door conventies gehinderde gedrag van psychiatrische patiënten tot uitgangspunt voor twee films. Patrick Allegaert van het Dr.Guislain-museum in Gent spreekt over de historie van outsiderkunst. Ook deze week in het filmprogramma bij de tentoonstelling, Quay for Kids: Bayaya met inleiding door EYE-programmeur Anna Abrahams (zo. 25/1, 11.00).

Der Golem: wie er in die Welt kam

Zondag 26/1, 16.00: het Cinema Concert staat zondag in het teken van The Quay Brothers. De broers hebben een fascinatie voor de Midden-Europese cinema van de jaren twintig, waarvan Paul Wegeners Der Golem een fraai voorbeeld is. In deze oude joodse legende blaast een rabbi leven in een reuzenfiguur van klei. Live begeleiding door Space In Motion en inleiding door Helen Westerik.

Dag van de Dwarse Film

Zo. 2/2, vanaf 11.00: International Film Festival Rotterdam en EYE vertonen vijf bijzondere films uit de IFFR Publiekprijsselectie in EYE. Het zijn titels die door IFFR-bezoekers tegenstrijdig werden gewaardeerd, variërend van ‘buitengewoon goed’ tot ‘buitengewoon slecht’. Dwarse films dus die buiten de mainstream vallen, nu een dag lang te zien in EYE, tijdens de laatste dag van het festival.