Nu in EYE

(Voor)premières ‘Die andere Heimat’ (met Q&A regisseur), ‘Winter Nomads’ en ‘Pelle en de dierenrovers’.

Violette

Dagelijks: de compromisloze schrijfster Violette Leduc groeide in de jaren zestig uit tot een feministisch icoon en was een protegé van Simone de Beauvoir. Haar turbulente relatie met De Beauvoir was een rijke voedingsbodem voor Leducs provocerende, vaak seksueel expliciete romans, zo toont deze subtiele biopic. **** (NRC, Parool, Trouw, Filmkrant, VPRO/Cinema.nl)

Soirée Melville: Le doulos, met lezing van Bart van der Put

T/m 31/1: deze maand eert EYE de Franse regisseur Jean-Pierre Melville (1917-1973) met een retrospectief. De als Jean-Pierre Grumbach geboren Melville maakte tussen 1947 en 1972 dertien speelfilms en geldt als een van de meest invloedrijke regisseurs van de Franse naoorlogse cinema. Komende filmweek o.a.: Soirée Melville (ma. 20/1, 19.15) met inleiding door Bart van der Put voorafgaand aan de vertoning van Le doulos met Jean-Paul Belmondo.

Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht (4K)

Dagelijks vanaf do. 16/1, 14.30, op zo. 19/1 (13.15) met nagesprek met regisseur en inleiding door Dana Linssen (Filmkrant, NRC): het laatste deel van Edgar Reitz’ veelgeprezen kroniek over de inwoners van het dorpje Schabbach handelt over de droom van veel Duitse boeren om de armoede van het  platteland te ontsnappen. Rond 1850 verkozen duizenden van hen een bestaan in het vruchtbare Brazilië. Zo ook smidszoon Jakob.

Winter Nomads

Dagelijks vanaf do. 16/1, 14.30: opmerkelijke roadmovie over de herders Carole en Pascal die tijdens een maandenlange trektocht door de Zwitsers-Franse Alpen met meer dan achthonderd schapen vele ontberingen trotseren. Winnaar European Film Award voor Beste Europese Documentaire.

Hands of the Idiot + Lezing Simone Venturini + Eric Boeren op kornet

Vr. 17/1, 19.15: voor Footnotes, het filmprogramma bij de tentoonstelling The Quay Brothers’ Universum, selecteerden de animatiefilmers eigen werk en films van en over kunstenaars en wetenschappers die hen inspireerden. Restaurator en filmhistoricus Simone Venturini presenteert een avond rond de Neri Collectie, een verzameling wetenschappelijke opnamen van mensen met neurologische aandoeningen.

Pelle en de dierenrovers

Vanaf za. 18/1, 14.30: in de tweede Noorse animatiefilm over Pelle, de politieauto stuit het wagentje op een stelletje dierenrovers dat het gemunt heeft op de zeldzame dieren in en rond een natuurpark. Pelle krijgt de opdracht om de grootste attractie van het park te beschermen: een zeldzame adelaar en haar ei. 4+

HKU and UvA present: ‘Fragmentation and Feedback Loops’

Di. 21/1, 19.15: E*Cinema, studenten van de HKU en de UvA namen de documentaire Panta Rei van Bert Haanstra als startpunt voor een programma. Hun zoektocht resulteerde in loops, korte video’s, perfromances en installaties.

Bron: EYE