Nederland sterk vertegenwoordigd op de Berlinale

Tijdens de komende editie van het Internationale Filmfestival van Berlijn zal een groot aantal Nederlandse films te zien zijn. Tot nu toe heeft het festival al de selectie bekendgemaakt van maar liefst zes Nederlandse films en drie minoritaire coproducties.

Net als in voorgaande jaren doet Nederland het met name erg goed in Generation, het competitieve jeugdfilmprogramma.

Eugenie Jansen’s langverwachte 3D film Above Us All, geproduceerd door De Productie, wordt gepresenteerd in een speciale screening in de  Generation Kplus sectie.

In dezelfde sectie worden de familiefilms Finn and Midden in de Winternacht vertoond.
Finn
, een productie van Flinck Film, is de eerste familiefilm van regisseur Frans Weisz, voor wie het al de vierde keer is dat zijn werk wordt geselecteerd voor de Berlinale.

Midden in de Winternacht is Lourens Blok’s nieuwste speelfilm. De film is geproduceerd door Lemming Film en is gebaseerd op de Duitse bestseller roman “Es ist ein Elch entsprungen”. Zowel Finn als Midden in de Winternacht zijn eind vorig jaar in de Nederlandse bioscoop uitgebracht en zijn op dit moment nog te zien. De Canadese sales agent Attraction Distribution is verantwoordelijk voor de verkoop van de internationale rechten.

Supernova van Tamar van den Dop is geselecteerd voor Generation’s 14plus sectie. Het is de tweede speelfilm van Van den Dop. De film is geproduceerd door Revolver Amsterdam in coproductie met onder andere IJswater Films en gebaseerd op de roman “Mijn vader zegt dat wij levens redden” van Do van Ranst die verschillende jeugdliteratuurprijzen heeft gewonnen.

Ook onderdeel van de 14plus sectie zijn de korte film Cowboys Janken Ook, de afstudeerfilm van Mees Peijnenburg (Nederlandse Filmacademie), de Belgisch-Nederlandse coproductie Violet van Bas Devos die is gecoproduceerd door Phanta Film en The Blue Wave van regisseursduo Merve Kayan en Zeynep Dadak, een Turks-Nederlands-Duits-Griekse film die is gecoproduceerd door Family Affair Films.

De korte film Marc Jacobs, geregisseerd door Sam de Jong en geproduceerd door 100% Halal, is onderdeel van het Berlinale Shorts programma, waardoor de film kans maakt op de Gouden Beer voor Beste Korte Film en de Zilveren Beer Juryprijs.

De Argentijns-Nederlands-Duitse coproductie The Third Bank is opgenomen in de Official Competition van het festival. De film is van regisseur Celina Murga en is gecoproduceerd door Waterland Film.

Later deze week maakt de Berlinale bekend welke films zijn geslecteerd voor de Panorama en Forum programma’s.

De 64e editie van het Internationale Filmfestival van Berlijnvindt plaats van 6 t/m 16 februari 2014: www.berlinale.de

Bron: EYE international