E*Cinema in januari

Liefhebbers van expermentele cinema kunnen hun hart ophalen in het nieuwe jaar met vier nieuwe E*Cinema voorstellingen en tal van omlijstende programma’s bij onze nieuwe expositie The Quay Brothers’ Universum.

Filmpoëzie: Maya Deren, Stan Brakhage (1943)

Dinsdag 7 januari, 19.15: Voor iedereen die interesse heeft in film als kunstvorm brengt EYE maandelijks prikkelende experimentele programma’s. Deze maand aandacht voor het werk van twee baanbrekende Amerikanen, Maya Deren en Stan Brakhage, die als iconen van de (vroege) experimentele cinema uit de jaren twintig en zestig gelden. Met optreden van Duke Garwood ‘London’s leading exponent of the wheezy broke-down blues’.

Witold Lutoslawski in Ons’ Lieve Heer op Solder met live strijkkwartet Arcato Lingua en Maska

Vrijdag 10 januari, 20.00 uur: Eind jaren zeventig woonden Timothy en Steven Quay enkele maanden in Amsterdam. Een bezoek aan de schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder maakte grote indruk. De broers hebben deze geheimzinnige kerk nu uitverkoren als locatie voor de Nederlandse première van hun ode aan de Poolse componist Witold Lutoslawski. De live muzikale begeleiding is in handen van Arcato Lingua, dat Lutoslawski’s strijkkwartet uitvoert.

Hands of the Idiot

Vrijdag 17 januari, 19.15 uur: Voor Footnotes, het filmprogramma bij de tentoonstelling The Quay Brothers’ Universum, selecteerden de animatiefilmers eigen werk en films van en over kunstenaars en wetenschappers die hen inspireerden. Restaurator en filmhistoricus Simone Venturini presenteert een avond rond de Neri Collectie, een verzameling wetenschappelijke opnamen van mensen met neurologische aandoeningen.

HKU and UvA present: ‘Fragmentation and Feedback Loops’

Dinsdag 21 januari, 19.15 uur: Studenten van de HKU en de UvA namen de documentaire Panta Rei van Bert Haanstra als startpunt voor een programma. Hun zoektocht resulteerde in loops, korte video’s, perfromances en installaties.

Outsider’s Refuge + lezing Patrick Allegaert

Vrijdag 24 januari, 19.15 uur: De Quay Brothers, de animatiefilmers aan wie EYE een grote tentoonstelling wijdt, namen voor hun werk meerdere malen het niet door conventies gehinderde gedrag van psychiatrische patiënten tot uitgangspunt voor twee films. Patrick Allegaert van het Dr.Guislain-museum in Gent spreekt over de historie van outsiderkunst.

Der Golem: wie er in die Welt kam

Zondag 26 januari, 16.00 uur: Cinema Concert staat in het teken van The Quay Brothers. De broers hebben een fascinatie voor de Midden-Europese cinema van de jaren twintig, waarvan Paul Wegeners Der Golem een fraai voorbeeld is. In deze oude joodse legende blaast een rabbi leven in een reuzenfiguur van klei. Live begeleiding door Space In Motion en inleiding door Helen Westerik.