Marwan Kenzari geselecteerd als Shooting Star voor Nederland tijdens Berlinale 2014

De Nederlandse acteur Marwan Kenzari is geselecteerd om tijdens het Internationale Film Festival Berlijn 2014 (6 – 16 februari) deel te nemen aan het prestigieuze Shooting Stars evenement dat wordt georganiseerd door European Film Promotion (EFP).

Een internationale professionele jury heeft uit 24 nominaties in totaal 10 Shooting Stars geselecteerd voor dit evenement, dat plaatsvindt van 8 tot en met 10  februari.

Marwan Kenzari (1983) studeerde in 2009 af aan de Toneelacademie Maastricht. Kort na zijn afstuderen verbond hij zich aan Toneelgroep Amsterdam, en hij is sindsdien op het toneel te zien geweest in onder andere Ifigeneia in Aulis Teorema, Romeinse tragedies, Opening Night, Zomertrilogie, Kinderen van de zon, Na de zondeval, Angels in America en De Russen! Daarnaast was hij te zien in verschillende bekende televisieproducties, waaronder Flikken Maastricht (regie: Vincent Schuurman), De Co-assistent (regie: Pollo de Pimentel), Het zusje van Katia (regie: Mijke de Jong), Penoza (regie: Diederik van Rooijen) en Van God Los 2 (regie: Jim Taihuttu).

In 2009 maakte Marwan zijn filmdebuut in Maite Was Here, geregisseerd door Boudewijn Koole en hij speelde Martin in de film De laatste dagen van Emma Blank van regisseur Alex van Warmerdam. Het grote publiek leert hem in 2011 kennen door zijn rol in Rabat, het regiedebuut van Jim Taihuttu en Victor D. Ponten. Marwan speelde datzelfde jaar ook in de prijswinnende film Loft van Antoinette Beumer.

In 2013 oogste Marwan lof voor zijn rol als Majid in Wolf, een film over straatjongens die in de harde criminaliteit terechtkomen, geregisseerd door Jim Taihuttu. De acteur bereidde zich ruim een jaar voor op zijn rol als kickboxer, en trainde o.a. in Amsterdam en Parijs. De film viel ook in het buitenland op, en is geselecteerd voor festivals in Europa en Amerika. In eigen land ontving de film acht nominaties op het Nederlands Film Festival, waarvan het er drie wist te verzilveren, waaronder de Gouden Kalf voor Beste Regie en Beste Acteur. Hiermee heeft Marwan Kenzari definitief zijn naam gevestigd als één van de meest veelzijdige acteurs van Nederland.

Komend jaar is hij in de bioscoop te zien in drie producties. Hij speelt de mannelijke hoofdrol in Hartenstraat, het regiedebuut van Sanne Vogel, en in de thriller Bloedlink, geregisseerd door Joram Lürsen. Daarnaast speelt hij een bijrol in het rechtbankdrama Lucia de B. van Paula van der Oest.

Shooting Stars is een initiatief van European Film Promotion en heeft als doel de internationale loopbaan van jong Europees acteertalent te stimuleren. Tijdens het Internationale Film Festival Berlijn worden de Shooting Stars in de spotlight gezet en ze worden onder meer voorgesteld aan topregisseurs, invloedrijke producenten, de wereldpers en belangrijke internationale casting directors.

De overige 9 Shooting Stars zijn: Danica Curcic (Denemarken), Maria Dragus (Duitsland), Miriam Karlkvist (Italië),  Jakob Oftebro (Noorwegen), Mateusz Kosciukewicz (Polen), Cosmina Stratan (Roemenië), Nikola Rakocevic (Servië), Edda Magnason (Zweden) en George MacKay (Verenigd Koninkrijk).

Eerdere Nederlandse Shooting Stars waren onder andere Sylvia Hoeks (Het meisje en de dood, The Best Offer), Lotte Verbeek (Nothing Personal, The Throne), Halina Reijn (Zwartboek, Isabelle) en Fedja van Huêt (Karakter, Loft).

Onder de voormalige niet-Nederlandse Shooting Stars bevinden zich de inmiddels wereldberoemde Carey Mulligan, Daniel Craig, Franka Potente, Rachel Weisz en Daniel Brühl.

Bron: EYE International