Makers RICOCHET zoeken steun via crowdfunding

Op dit moment is de HKU afstudeerfilm RICOCHET in ontwikkeling, een realistisch portret over het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). De makers zoeken financiële steun via crowdfunding-platform Cinecrowd.

“Ricochet” betekent afketsende kogel. De film wordt een kort social drama en vertelt het verhaal van militair Mark (24) die, nadat hij terugkeert van een uitzending in Afghanistan, in de kleinste dingen oorlog ziet. Zelfs in zijn geliefde. Een film over oorlog, liefde, pijn en genezing.

Regisseur Wout Peter Malestein zit in zijn laatste jaar op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en is samen met producent Cedric Otten en Cameraman Rick Brussee begonnen aan dit ambitieuze project.

Voor Wout Peter Malestein was het niet alleen een logische stap om deze film op dit moment te maken, maar ook een idee en een gedachte die al veel langer speelde.

“De reden dat ik deze film wil maken is om een realistischer portret te schetsen van het Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS). Hoofdpersonage Mark is iemand die hieraan lijdt. Ik heb zelf ondervonden hoe het is om PTSS te hebben en ben daarom van mening dat ik een goed beeld kan schetsen en de kijker een inkijk kan geven hoe het is om in alledaagse dingen gevaar te zien.”

Momenteel wordt er druk gewerkt aan de pre-productie. Hierbij worden ze geholpen door verschillende Veteranen-organisaties. Zij helpen mee door contact te leggen met defensie en de film onder de aandacht te brengen van hun leden.

Wout: “Het bijzondere aan dit project is dat we geen oorlogsfilm maken met explosies en rondvliegende kogels. Daar zijn immers genoeg films van. Waarin dit project zich onderscheidt, is dat wij ons concentreren op de persoonlijke belevenis van een militair. Mark levert twee gevechten. Een gevecht tegen de vijand in Afghanistan en een gevecht tegen zijn eigen verhoogde zintuigen in Nederland die hem tijdens zijn uitzending hebben doen overleven.”

Voor producent Cedric Otten was de keuze om aan dit project mee te doen heel eenvoudig:  “Al vanaf het eerste moment dat Wout met het idee kwam wilde ik erbij betrokken worden. De film is erg klein en persoonlijk maar tegelijkertijd enorm uitdagend. Wout wil de film zo realistisch mogelijk maken. Daarom zijn we bezig om de oorlogscenes in Spanje te draaien en worden we bijgestaan door veteranen die echt op uitzending zijn geweest.”

Sinds vier december is Ricochet te vinden op de website van CineCrowd. Binnen 40 dagen proberen de mannen een gedeelte van hun budget binnen te slepen. “Een spannende periode”, zegt Rick Brussee, “het is lastig om als jonge filmmakers een budget bij elkaar te krijgen. Maar we gaan er alles aan doen om deze film gerealiseerd te krijgen.”

Via de site www.ricochethku.nl en www.cinecrowd.nl/ricochet is het mogelijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de film.