E*Cinema in december & filmprogramma bij Quay Brothers expositie

In december duikt E*Cinema Academy in het werk van baanbrekende avant-garde filmers uit de jaren dertig, vergezeld van hedendaagse performance en muziek. Op 15 december opent de tentoonstelling ‘The Quay Brothers’ Universum’.

We hebben daarbij een aanvullend filmprogramma samengesteld waar naast hun eigen werk ook bijzondere inspiratiebronnen te zien zijn. Iedere vrijdag een voorstelling als voetnoot bij de tentoonstelling: films, lezingen, muziek en een performance die verwijzen naar inspiratiebronnen, achtergronden duiden of anderszins verbanden leggen.

ECinema Academy: Play of Light, Leap over the Ocean

Dinsdag 10 december, 19.15: In december een overzicht van het werk van baanbrekende avant-garde filmers uit de jaren dertig, vergezeld van hedendaagse performance en muziek.  Te zien zijn ondermeer films van Lásló Mohóly-Nagy, Oskar Fischinger en Norman McLaren. Met optredens van improvisatiemusicus Oscar jan Hoogland (handgedraaide grammofoonplaten) en het Paper Ensemble (Jochem van Tol en Ibelisse Guardia Ferragutti), met inleiding door Joost Rekveld.

Openingsprogramma: Klezmer meets Starewicz

Zaterdag 14 december, 22.00: Feestelijke opening van ‘The Quay Brothers’ Universum’ met in onze arena een gratis toegankelijke filmconcert bij La Reine de Papillons (1927), een betoverende animatie van de Russische kunstenaar Ladislav Starewicz waarin opgezette insecten de hoofdrol spelen. Met live moderne klezmermuziek onder leiding van Eran Har Even.

De Quay Brothers in gesprek met Edwin Carels

Zondag 15 december, 11.00: De Quay Brothers,  de Amerikaanse animatiefilmers aan wie EYE vanaf 16 december een grote tentoonstelling wijdt, stelden een programma samen met van korte animaties uit de EYE-collectie. Tussen de films door praten de broers met Edwin Carels, IFFR-programmeur, over hun liefde voor de animatiefilm.

The Castle (Zamok)

Donderdag 19 december, 21.00: The Castle van Aleksej Balabanov geeft een komische, luchtige draai aan Kafka’s vertelling Het slot. Landmeter K. verzandt in het claustrofobische, bureaucratische wereldje van de bewoners in de omgeving van het slot, waar iedereen totaal van in de ban lijkt te zijn. K. roept de hulp in van de minnares van een van de slotheren, om toegang te krijgen tot het imposante gebouw. Balabanov maakte voor de geluidsband gebruik van ingenieuze muziekmachines en kleedde zijn film tijdloos aan, zodat die zich overal en nergens kan afspelen.

Kafka en Film, met lezing Stan Lapinski

Vrijdag 20 december, 19.15: In 2012 maakten de Quay Brothers, zelfverklaarde Kafka-liefhebbers,  hun interpretatie van Kafka’s beroemde vertelling Die Verwandlung. In het filmprogramma bij de door EYE georganiseerde tentoonstelling The Quay Brothers’ Universum is deze intrigerende film nu te zien, begeleid door een lezing over Kafka verfilmingen.

Kafka Shorts (Short Film Circuit)

Zaterdag 21 december, 19.15 & maandag 23 december, 16.00: Dit compilatieprogramma met korte animatiefilms maakt deel uit van de Kafkaweek, die EYE in de duistere dagen voor Kerst programmeert in het kader van de tentoonstelling rondom het werk van de gebroeders Quay – fervente liefhebbers van Kafka’s oeuvre.

The Trial (Le procès)

22, 24 en 25 december: In een labyrint van kille flatgebouwen en claustrofobische kantoorruimtes tracht procurartiehouder Josef K zich te verdedigen; hij wordt verdacht van een niet nader gespecificeerde moord. Welles weet het door Kafka opgeroepen gevoel van beklemming overtuigend te vertalen naar het witte doek en brengt de cast, onder wie Romy Schneider en Jeanne Moreau, tot grotse prestaties.

The Pianotuner of Earthquakes

Donderdag 26 december, 16.00: Tweede speelfilm van de Quay Brothers, waarin ze animatie en live action combineren. Operazangeres Malvina wordt gedood en daarna weer tot leven gebracht door Dr. Droz. Dit speelt zich af op een verder verlaten eiland waar door de getijden aangedreven automatons de loop der gebeurtenissen lijken te bepalen.

Parade of Free Puppets + optreden marionettenspeler Henk Boerwinkel

Vrijdag 27 december, 19.15: Henk Boerwinkel en zijn vrouw Ans tourden met hun Figurentheater Triangel in de jaren ’70, ’80 en ’90 de hele wereld rond. Met hun zelfgemaakte poppen openden ze een sprakeloze magische wereld. Op verzoek van de gebroeders Quay wekt poppenspeler Henk Boerwinkel nog een keer de poppen tot leven in korte acts omlijst door korte (poppen)films uit de EYE-collectie.

Bron: EYE