Nu of Nooit! op TV in de kerstvakantie

Onder de noemer Nu of Nooit! presenteren Zapp en het Mediafonds de tweede lichting van zes korte jeugdfilms voor kinderen van 8-12 jaar. Het zijn toegankelijke en bijzondere verhalen die geworteld zijn in de samenleving van nu.

Vanaf 31 december worden ze uitgezonden bij Zapp onder de titel Zappbios Kort. De films gaan op 18 december in EYE in première op het grote doek en worden in de kerstvakantie door Zapp uitgezonden.
Eerdere Nu of Nooit!-films oogstten veel succes; de film Mimoun werd onlangs genomineerd voor een Emmy Award.

De films zijn te zien van 30 december tot en met 3 januari iedere dag om 17.35 uur en 4 januari om 17.20 uur bij Zapp op Nederland 3.

Zapp is de toonaangevende Nederlandse jeugdzender voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Met herkenbare televisieprogramma’s, online activiteiten en presentatoren waar kinderen zich in herkennen. Zapp maakt zich sterk voor kwaliteitsdrama van eigen bodem en wil jong talent een kans bieden om zich te presenteren aan een (jong) publiek.
Het Mediafonds stimuleert cultureel media-aanbod. In zijn 25-jarig bestaan heeft het fonds veel geïnvesteerd in nieuw schrijftalent en kort jeugddrama dat een jong en divers publiek aanspreekt. Hieruit kwamen meer dan 40 succesvolle korte jeugdfilms voort, die veel prijzen in de wacht hebben gesleept.

De jongen die dacht dat hij goed was zoals hij was
Latif hoort overal muziek. Hij speelt vaak op zijn keyboard en zit dan al snel in zijn eigen fantasiewereld. Op school is het lastig dat hij zo snel is afgeleid. Als het slechter gaat op school willen zijn ouders dat hij pillen slikt. Maar Latif wil dat niet. Hij is toch goed zoals hij is?
Scenario: Roslin Prager; regie: Tami Ravid; producent: IDTV; omroep: KRO
Uitzending: vrijdag 3 januari 17.35 uur Nederland 3

Salam
De 11-jarige Ara en Mo zijn beste vrienden. Ze wonen in een asielzoekerscentrum, waar het leven niet altijd makkelijk is. Ze dromen van een gezamenlijke toekomst in Nederland. Tot één van hen plotseling spoorloos verdwijnt. Redden ze het zonder elkaar?
Scenario: Floor Paul; regie: Johan Timmers; producent: IJswater Films; omroep: KRO
Uitzending: donderdag 2 januari 17.35 uur Nederland 3

Johnny Bakru
De 9-jarige Rose leidt een gelukkig leven samen met haar stoere moeder, vier leuke broers en een limousine. Tot het moment waarop de charmante volkszanger Johnny Ster opduikt en Rose’s moeder stapelverliefd op hem wordt. Rose ziet als enige wat niemand anders ziet: Johnny is een boze geest die haar moeder betovert!
Scenario: Drama Queens; regie: Ineke Houtman; producent: Revolver Media; omroep: VPRO
Uitzending: woensdag 1 januari 17.35 uur Nederland 3

Munya in mij
Stop-motion animatiefilm over de 10-jarige, zware Munya, die op haar dagelijkse route naar de Turkse supermarkt tevergeefs het bankje met pesters probeert te ontwijken. Tot ze op een dag inziet dat ze zich niet moet verbergen, maar zich juist moet laten zien.
Scenario: Fiona van Heemstra; regie: Mascha Halberstad; producent: Viking Film; omroep: VPRO
Uitzending: zaterdag 4 januari 17.20 uur Nederland 3

Wachten op Marissa
Wanneer Anil (11) en Adam (12) elkaar voor het eerst ontmoeten blijkt dat ze beiden hebben afgesproken met Marissa. In hun confrontaties ontdekken beide concurrenten dat ze ondanks alle verschillen ook een geheim delen.
Scenario: Zoubaid Sheik Joesoef; regie: Rolf van Eijk; producent: Dutch Mountain Movies; omroep: NTR
Uitzending: maandag 30 december 17.35 uur Nederland 3

Alles mag
De 11-jarige Tygo uit Brabant houdt vlak na zijn verhuizing naar Amsterdam een spreekbeurt over carnaval. Wat begint als een algemene uitleg over het feest mondt uit in een persoonlijk verhaal dat steeds schrijnender wordt. Want hoewel zijn vader altijd zegt dat met carnaval alles mag en Tygo ervan droomt om bij de majorettes te gaan, toont zijn vader hem tegelijkertijd dat je zelfs met carnaval te ver kunt gaan.
Scenario: Maarten van Voornveld, Steven Wouterlood, Chiel van der Wolf; regie: Steven Wouterlood; producent: Bind Film; omroep: VPRO
Uitzending: dinsdag 31 december 17.35 uur Nederland 3

Bron: Mediafonds