Acer-vonnis doet Thuiskopieheffing wankelen

Een uitspraak van de rechtbank in Den Haag, vorige week, kan grote gevolgen hebben voor de Thuiskopieerheffing op onbeschreven opslagmedia. Om te beginnen hoeft klager Acer nog maar de helft van de gebruikelijke Thuiskopie-heffing af te dragen, maar Nederlands ICT zint op stappen om de werking van de uitspraak te verbreden.

Volgens de rechter is de thuiskopieheffing niet gebaseerd op de geleden schade. Stichting de Thuiskopie neemt in haar schattingen ook schade door het kopiëren van Amerikaanse en Indiase films mee. Deze landen zijn echter niet aangesloten bij het Verdrag van Rome, waardoor Thuiskopie voor deze ‘visuele werken’ niet mag innen. Daarnaast oordeelde de rechter dat reguliere importeurs maandelijks mogen rapporteren en betalen.

Ook op andere punten ligt de thuiskopieheffing onder vuur. Zo heeft de Hoge Raad vragen gesteld aan het Europese Hof over de rechtsgeldigheid van heffen over downloads uit ‘illegale bron’. Daarnaast dreigen verschillende bedrijven met claims omdat er jarenlang heffing is geïnd op informatiedragers voor professioneel gebruik. Eerder dit jaar stelde een rechter vast dat dit in strijd met de wet is.

Nederland ICT: ‘onwerkbaar systeem’
Branchevereniging Nederland ICT, al jaren verklaard tegenstander van de kopieerheffing, gaat onderzoeken wat de consequenties van de rechterlijke uitspraak zijn. Dirk van Roode, manager public affairs bij Nederland ICT: “(..) het lijkt erop dat dit ook kan gelden voor andere bedrijven. Het laat eens te meer zien wat een onwerkbaar systeem het thuiskopiestelsel is. Er is zoveel onduidelijkheid, zo veel rechtszaken over en weer, er zijn problemen met de handhaving en de kosten voor het bedrijfsleven zijn hoger dan de opbrengst voor Thuiskopie.”

Bron: Automatiseringgids.nl