SPECIAL Cineblend 29 en 30 november

Hierbij nodigen we u met veel genoegen uit voor een heel bijzonder Cineblend –weekend op 29 en 30 november in het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden.

Het weekend is gekoppeld aan de tentoonstelling Verlangen naar Mekka. De weg van de pelgrim, en bestaat uit de Adriaan Gerbrands-lezing op vrijdag 29 november van 15.45-17.00 uur en een speciale Cineblend op zaterdag 30 november van 15.00 tot 18.00 uur. Beide bijeenkomsten worden afgesloten met een receptie.

Gerbrands-lezing: Sanctified Sandals.
Imaging the Prophet in an Era of Technological Reproduction

Op vrijdag 29 november geeft Dr. Finbarr Barry Flood, hoogleraar aan de Universiteit van New York, de derde Adriaan Gerbrandslezing (in het Engels). Tijdens zijn lezing gaat Barry Flood in op het belang van afbeeldingen, en vooral ook het vermijden daarvan, binnen de Islam. Aanvang: 15:45 u. Reserveren via: http://verlangennaarmekka.volkenkunde.nl/nl/aanmelden_symposium_gerbrandslezing

Cineblend: Pelgrimstochten: heilig vuur of hype?

Pelgrimstochten zijn populairder dan ooit. Er verschijnen boeken en krantenfeuilletons rond het thema en een televisieprogramma zoals De weg naar Santiago wordt goed bekeken. Gaat het hier om een diepgeworteld religieus en tijdloos gevoel dat we in alle samenlevingen tegenkomen of spelen de massamedia een rol in de groeiende populariteit? Aan de hand van filmfragmenten praat Abdelkader Benali met de volgende gasten: cabaretières, bloggers en filmmakers Tosca Niterink en Anita Janssen, schrijver en columnist Herman Vuijsje, auteur en theoloog Ineke Albers en Inès ten Berge, regisseur van De weg naar Santiago (RKK). Conservator Herman de Boer toont ons unieke fragmenten van de allereerste film ooit gemaakt over de Hadj, Het Groote Mekka-Feest uit 1928 van de Nederlandse regisseur Krugers.

SAVAN –donateurs krijgen gratis toegang tot Cineblend. Dus wordt nu nog snel donateur door op de Reply –knop te drukken. Voor € 45 per jaar (studenten € 25) krijgt u dan ook nog een uitnodiging voor de openingsavond van het Beeld voor Beeld documentaire festival in de Grote Zaal van EYE in Amsterdam. Dit jaar vindt het festival plaats van 18 t/m 22 december.

Het digitale documentaire kanaal Holland Doc24 zendt naar aanleiding van deze bijeenkomsten en de tentoonstelling vanaf 4 december op drie achtereenvolgende woensdagen om 20.26 uur de spraakmakende BBC –serie The Life of Muhammad uit. Kijk voor alle uitzendtijden en meer informatie op www.hollanddoc24.nl

Bron: Cineblend