1,2 miljoen dollar boete voor gebruik Twitterfoto’s

Nieuwsorganisatie AFP (Agence France Presse) en fotodatabank Getty Images moeten de freelance fotograaf Daniel Morel 1,2 miljoen dollar (800.000 euro) schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig hergebruik van foto’s die hij op Twitter postte.

De twee agentschappen waren eerder dit jaar al veroordeeld door een Amerikaanse rechter, maar nu is ook de schadevergoeding bepaald. Beide agentschappen moeten samen 1,2 miljoen dollar op tafel leggen als schadevergoeding.

In de nasleep van de aardbeving in Haïti – waar Morel geboren is – in 2010 tweette de fotograaf een aantal beelden die hij zelf had genomen van de verwoestingen ter plaatse. Een redacteur bij het persagentschap AFP vond de foto’s en stuurde ze – zonder toestemming – door naar het foto-agentschap Getty, dat de beelden bij zijn collectie voegde.

Op die manier werden de foto’s wereldwijd verspreid, tot in de krant The Washington Post toe. Die krant trof zelf eerder al een akkoord met Morel.

Precedent
AFP argumenteerde dat beelden op Twitter beschikbaar zijn voor commercieel hergebruik, maar de rechter was het daar niet mee eens. Ze maakte een verschil tussen het posten en retweeten van foto’s door derde partijen enerzijds en commercieel gebruik anderzijds. Ook Twitter zelf liet weten dat “Twitteraars de eigenaar zijn van hun foto’s, zoals wij altijd hebben gezegd”.

De veroordeling en schadevergoeding schept een belangrijk precedent voor de manier waarop nieuwsmedia beelden en video’s van sociale media mogen hergebruiken. “Ik ben blij”, zei Morel nog. “Ik hoop dat zoiets niet meer zal voorkomen, dit is een overwinning voor alle artiesten en de eigenaars van eigendomsrechten.”

Bron: De Morgen BE