Nederlandse scenarioschrijvers luiden noodklok

Nederlandse scenarioschrijvers verdienen bijna een derde minder dan hun Europese collega’s. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Europese koepel van scenarioschrijvers, de FSE.

Het onderzoek, gefinancierd door de Europese Commissie, toont aan dat Nederlandse scenaristen met een gemiddeld jaarinkomen van € 22.000 ver onder dat van hun Europese collega’s te zitten, die gemiddeld € 31.300 verdienen. Om de positie van de scenarioschrijvers in Nederland te verbeteren, zal er structureel iets moeten veranderen.

‘Schokkend’, noemt Jean van de Velde, voorzitter Netwerk Scenarioschrijvers, de cijfers. ‘We weten dat het slecht gaat, maar dat in Nederland het inkomen van scenarioschrijvers in internationaal perspectief zo dramatisch laag is, doet pijn. Wij slagen er blijkbaar onvoldoende in om de waardering van onze Nederlandse speelfilms in de bioscopen en de toenemende verkoop van origineel Nederlands tv-drama aan het buitenland (Penoza, Overspel, Vuurzee)  af te laten stralen op ons, de schrijvers. Terwijl wij, de verhalenvertellers van deze tijd, aan de wieg staan van elke film en tv-serie en dagelijks een miljoenen publiek bedienen.  Structurele veranderingen zijn nodig als het publiek in de toekomst nog mooie Nederlandse producties wil kunnen zien.’

De oorzaak is dat in Nederland filmmakers veelal een eenmalige afkoopvergoeding krijgen in plaats van royalties voor uitzending van hun werk. Ze lopen al jaren inkomen mis omdat ze geen enkele vergoeding krijgen voor diensten als ‘Uitzending gemist’ en andere on-demand diensten. ‘In landen als Frankrijk en België hebben de collectieve rechtenorganisaties een sterkere positie en slagen erin meer rechtenvergoedingen binnen te halen voor hun scenarioschrijvers. En in Scandinavië en Groot-Brittannië zijn de publieke omroep en producenten bereid met schrijversbonden om tafel te zitten om Modelcontracten te maken, ook met royalties voor diensten als ‘Uitzending gemist’, aldus Anne Zeegers, coördinator Netwerk Scenarioschrijvers.

‘De inkomsten van scenarioschrijvers zullen in de komende jaren nog lager worden’, voorspelt Jean van de Velde. Sinds de jaren ‘80 tot vorig jaar werden aan scenaristen en regisseurs kabelvergoedingen betaald. Voor scenarioschrijvers is dat tussen de 10% en 25% van hun inkomen. Dat is nu gestopt. De kabelaars Ziggo, Delta en UPC hebben in 2012 het contract opgezegd. Ze betalen overigens nog wel vergoedingen aan producenten en componisten. De filmmakers, waaronder schrijvers, hebben zich genoodzaakt gezien naar de rechter te stappen.

Het Europese inkomensrapport is te downloaden via http://www.scenaristes.org/pdfs/fseleafletremunerationweb.pdf

Bron: Netwerk Scenarioschrijvers