Xander de Boer wint Mediafondsprijs Documentaire 2013

Xander de Boer is de winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire. Deze prijs bedraagt € 125.000, bestemd voor de realisering van zijn film Girls Boys & Me.

Dit is bekend gemaakt tijdens de openingsceremonie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) door de voorzitter van het Mediafonds, Jacob Kohnstamm.

De prijs, een geldbedrag van € 125.000,- wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan dat in de IDFA-Mediafonds Workshop is ontwikkeld. Deze documentaireworkshop wordt gesubsidieerd en mede georganiseerd door het Mediafonds.

Girls Boys & Me
Jo is een 26-jarige transgender op zoek naar haar ware identiteit. In de afgelopen vier jaar heeft ze deze zoektocht, de verwarring, onzekerheid en vragen op video vastgelegd. De komende tijd staat in het teken van de grote beslissing: word ik man of blijf ik vrouw. Brengt haar beslissing het geluk waar zij zo naar verlangt?

De jury over het winnende filmplan: “Het is op het eerste gezicht heel persoonlijk maar raakt ook aan universele vragen over groepsdenken en identiteit. Het is een caleidoscopisch geheel. Een waagstuk, omdat de maker zijn weg zal moeten vinden tussen ontroering en larmoyantie, tussen het persoonlijke en het particuliere.” Volgens de jury laat de maker zien dat hij greep heeft op vorm en inhoud. Tegelijkertijd is het plan nog zo open dat het uitdaagt om spannende keuzes te maken en risico te nemen.

De jury bestond dit jaar uit Boris Gerrets, Mijke de Jong en Axel Skovdal Roelofs en namens de documentairewerkgroep van de Publieke Omroep, Laetitia Schoofs en Kees Schaap.

Xander de Boer studeerde theater-, film- en televisiewetenschap in Utrecht en volgde aan de HKU een opleiding in audiovisuele media met als afstudeerrichting experimentele (dans)film en documentaire. In beide studies was hij op zoek naar de synergie van beeld, geluid en het vertellen van verhalen. Zowel tijdens als na zijn studie was hij betrokken bij verschillende kunst- en theaterprojecten. De Boer heeft een aantal dansfilms gemaakt en een reeks documentaireportretten van volwassenen en kinderen.

Deze editie van de IDFA-Mediafonds Workshop werd geleid door filmmakers Menna Laura Meijer en Tom Fassaert. De deelnemers aan de workshop zijn geselecteerd door een commissie van o.a. vertegenwoordigers van de publieke omroep, op basis van een ingezonden synopsis. Eén van de publieke zenders zal de winnende documentaire uitzenden.

Bron: Mediafonds