Twee internationale coproducties gesteund door HBF Plus met geld Filmfonds

Filmprojecten van Volya Films en Waterland Film zijn geselecteerd in de 2013 najaarsronde van Hubert Bals Fonds Plus. De twee producenten ontvangen ieder een realiseringsbijdrage van €50.000 van het Nederlands Filmfonds voor het coproduceren van een door het Hubert Bals Fonds gesteunde film.

Volya Films coproduceert big father, small father; (Vietnam) en Waterland Film coproduceert Sheron Dayoc’s women of the weeping river (Filipijnen).

Big Father Small Father is de tweede film van de Vietnamese filmmaker Phan Dang Di (1976), wiens debuut Bi, Don’t Be Afraid in première ging op het film festival van Cannes. Big Father Small Father is het verhaal van een groep vrienden die proberen te overleven in het overbevolkte Saigon ten tijde van de Aziatische economische crisis in de jaren ’90. De film wordt geproduceerd door Vblock Media uit Vietnam en gecoproduceerd door het Franse productiebedrijf Acrobat Films en Volya Films uit Nederland.

Women of the Weeping River is de tweede film van Sheron Dayoc (1981) uit de Filipijnen, wiens eerste film Ways of the Sea in première ging op het film festival in Berlijn. Women of the Weeping River vertelt het verhaal van twee vrouwen die een einde willen maken aan de bloedwraak waarin hun families zijn verwikkeld als gevolg van een langlopend conflict over landeigendom op het Filipijnse eiland Mindanao. De film wordt geproduceerd door Southern Lantern Studios uit de Filipijnen en gecoproduceerd door het Franse productiebedrijf Hautlesmains Production, Mogador Films uit Duitsland en het Nederlandse Waterland Film.

Hubert Bals Fonds Plus (HBF Plus) is een programma van het Nederlands Filmfonds en International Film Festival Rotterdam dat met succes Nederlandse filmproducenten betrekt bij al door het Hubert Bals Fonds ondersteunde, internationale coproducties. Het biedt ondersteuning aan talentvolle filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Midden Oosten. Jaarlijks steunt het HBF 20 tot 30 filmprojecten in scriptontwikkeling of postproductie.

Eerder dit jaar werden de Nederlandse producenten Circe Films en Fortuna Films geselecteerd met de films Rey van de Chileense filmmaker Niles Atallah en La última tierra, van Pablo Lamar (Paraguay). Sinds 2006 stelt het Nederlands Filmfonds jaarlijks € 200.000 beschikbaar voor het HBF Plus programma.

Bron: Nederlands Filmfonds