Gouden Film voor HET DINER

Donderdagochtend verraste Maarten Swart (producent Eyeworks) acteurs Jacob Derwig en Kim van Kooten met een Gouden Film voor de Eyeworks film HET DINER.

Al meer dan 100.000 bezoekers hebben de film in de bioscoop gezien. HET DINER, gebaseerd op de gelijknamige roman van Herman Koch en geschreven en geregisseerd door Menno Meyjes, ging donderdag 7 november in release. De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

De broers Lohman, Serge (Daan Schuurmans), een politicus in de race voor het premierschap en Paul (Jacob Derwig), een mislukte geschiedenisleraar maar nu huisman, gaan met hun vrouwen Babette (Kim van Kooten) en Claire (Thekla Reuten) uit eten. Er wordt over koetjes en kalfjes gepraat, maar tegelijkertijd heerst er een duidelijke spanning. Ze vermijden het onderwerp waarvoor ze eigenlijk zijn samengekomen: hun kinderen. Die hebben iets verschrikkelijks op hun geweten wat hun toekomst kan verwoesten. Maar wie weet wat en hoever ga je als ouder om je kind te beschermen?

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijver van de film Menno Meyjes. De Gouden Pen is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers.

Met het behalen van de status van Gouden Film maakt HET DINER kans op het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014. Films die voor deze prijs in aanmerking komen, zijn de films die de status van Gouden Film (100.000 betaalde bioscoopbezoeken) hebben behaald in de periode van 1 september 2013 tot 1 september 2014.

HET DINER is tot stand gekomen met steun van Eyeworks Holding, Inspire Pictures, RTL Entertainment, Stichting Abraham Tuschinski Fonds en het Nederlands Filmfonds.

A-Film Distribution verzorgt de distributie in Nederland. HET DINER draait momenteel in 125 bioscoopzalen in Nederland.

www.hetdinerdefilm.nl

Bron: Nederlands Film Festival