Europese Dag van de Korte Film

EYE, International Film Festival Rotterdam en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen organiseren op 21 december 2013 de Europese Dag van de Korte Film.

Op de kortste dag van het jaar zet Nederland samen met 10 andere Europese landen de spotlight op de korte film. In 15 Nederlandse filmtheaters is een compilatieprogramma met vijf Europese korte films te zien en worden korte voorfilms vertoond voor het reguliere filmprogramma. De Europese Dag van de Korte Film is een jaarlijks terugkerend evenement.

Het initiatief voor de Europese Dag van de Korte Film ontstond twee jaar geleden in Frankrijk en is sinds vorig jaar tevens een doorslaand succes in Duitsland. Short Circuit, het netwerk van niet-commerciële Europese korte-filmdistributeurs, besloot daarom de krachten van de aaneengesloten distributeurs te bundelen en de Europese Dag van de Korte Film Europa-wijd te lanceren, om zo meer aandacht te genereren voor het korte-filmformaat. Naast Nederland, Duitsland en Frankrijk nemen ook Italië, Kroatië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland deel aan dit initiatief.

EYE, International Film Festival Rotterdam en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen pakken in Nederland de organisatie op en bieden in de Nederlandse filmtheaters een compilatieprogramma met vijf Europese korte films. Het programma toont de veelzijdigheid van de korte film; van een ongemakkelijke roadmovie tot een jazzanimatie, van een documentaire over taxi’s tot een kunstfilm over de stroom van het leven.

Naast het compilatieprogramma wordt op 21 december in verschillende filmtheaters door heel Nederland korte films als voorfilms ingezet.

Deelnemende filmtheaters
De Balie – Amsterdam
Chassé Theater – Breda
Concordia – Enschede
EYE – Amsterdam
Filmhuis Bussum
Focus – Arnhem
Heerenstraat Theater – Wageningen
LantarenVenster – Rotterdam
Louis Hartlooper Complex – Utrecht
Lumen – Delft
Lumière Cinema – Maastricht
Lux – Nijmegen
Natlab door Plaza Futura – Eindhoven
Park filmhuis – Alphen aan den Rijn
Rialto – Amsterdam

Partners
Short Circuit, International Film Festival Rotterdam, Go Short en EYE

Bron: EYE