Nieuwsberichten van het Nederlands Filmfonds

Hier is een overzicht van de nieuwsberichten van het Nederlands Filmfonds te vinden.

BIJEENKOMSTEN IDFA 2013

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) vindt plaats van 20 november tot en met 1 december. Er worden diverse bijeenkomsten georganiseerd, ondersteund met een bijdrage van het Nederlands Filmfonds:

IDFA Young Producers
Traject dat IDFA elk jaar organiseert voor talentvolle producenten met ambities om internationaal te (co)produceren.Dit houdt in dat de producenten zes dagen deelnemen aan IDFAcademy, het Forum, workshops, etc. Ook is er gelegenheid (buitenlandse) commissioning editors en financiers te ontmoeten. De geselecteerde deelnemers van dit jaar zijn: Estelle Bovenlander (Zuidenwind Filmproductions), Ilja Roomans (Submarine), Iris Lammertsma (JvdW film), Judith Vreriks (Zeppers Film), Roel Oude Nijhuis (100% Halal) en Wout Conijn (Conijn Film). Lees ook het artikel in SEE NL 13.

Interactive Reality Lab (21-26 november)
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, IDFA DocLab en iDrops lanceren het Interactive Reality Lab, een programma voor 20 innovatieve documentairemakers en talenten op het gebied van interactive storytelling uit Nederland en België. Deelnemers aan dit programma krijgen van 21 t/m 26 november toegang tot een reeks unieke live cinema events, besloten netwerk-bijeenkomsten en een internationale conferentie met ‘s werelds meest toonaangevende pioniers op het snijvlak van documentaire storytelling en interactieve media.

Outreach (23 en 24 november)
Een besloten tweedaagse workshop waarin 6 internationale projecten behandeld  worden die op een alternatieve manier kunnen worden gedistribueerd om nieuwe publieksgroepen te bereiken. Voor Nederland nemen Peter en Petra Lataster hieraan deel. Lees ook het artikel in SEE NL 13.

IDFA Forum (25-27 november)
Het Forum, de internationale co-financiering en co-productie markt van IDFA, is Europa’s belangrijkste broedplaats voor nieuwe documentaire projecten, en een ontmoetingsplaats voor filmmakers, tv-commissioning editors, documentaire stakeholders en onafhankelijke documentaire producenten. Voor Nederland is het project A Haunting History van Ilse en Femke van Velzen (IFProductions) geselecteerd om te pitchen.

Noors-Nederlandse samenwerkingsovereenkomst (26 november)
Een bijeenkomst waarin de samenwerkingsovereenkomst met Noorwegen wordt gepresenteerd in aanwezigheid van het Nederlands Filmfonds en het Noors Film Instituut (NFI). Op uitnodiging. Lees ook het artikel in SEE NL 13.

Green Screen Day (29 november)
Bekijk de beste documentaires uit het Green Screen programma, geselecteerd door het Green Film Making Project – een initiatief van duurzaamheidsplatform Strawberry Earth. Simone Weimans (NOS Journaal) presenteert deze groene filmdag, met inleidingen en Q&A’s met filosofen, specialisten en wetenschappers. Verplichte kost voor eenieder die voor duurzaamheid, goede verhalen en kennis gaat.

PREMIÈRES IDFA 2013

BORDERS (GRENZEN)

Regie: Jacqueline van Vugt
Productie: Pieter van Huystee Film & TV
Première: 21 november

69: LOVE SEX SENIOR (69: LIEFDE SEKS SENIOR)

Regie: Menna Laura Meijer
Productie: Zuidenwind Filmproductions
Première: 22 november

SHADO’MAN
Regie: Boris Gerrets
Productie: Pieter van Huystee Film & TV
Première: 22 november

NE ME QUITTE PAS
Regie: Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden
Productie: Pieter van Huystee Film & TV
Première: 23 november

ANA ANA
Regie: Petr Lom en Corinne van Egeraat
Productie: ZINdoc
Première: 23 november

LAND OF PROMISE (LAND VAN AANKOMST)
Regie: René Roelofs en Paul Scheffer
Productie: Interakt
Première: 23 november

VIA DOLOROSA
Regie: Menno Otten
Productie: BALDR Film
Première: 23 november

AWAKE IN A BAD DREAM (WAKKER IN EEN BOZE DROOM)
Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster
Productie: Lataster & Films
Première: 24 november

BROADCASTING THE END – A TALE ABOUT A MAGIC MOUNTAIN (VERSLAG VAN HET EINDE)
Regie: Martijn Payens
Productie: MP2 Media
Première: 24 november

DAYS AT THE LENNON PARK
Regie: Annelies Kruk
Productie: Annie film
Première: 25 november

SEE NL

Why are the Dutch so good at making documentaries? They are travellers and merchants, and as their country is small they are interested in looking at life beyond their borders.

Dit zegt Luciano Barisone, Director of Visions du Réel Festival International de Cinéma, Switzerland in de dertiende editie van SEE NL, ter gelegenheid van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) 2013.

Deze Documentaire-editie is voornamelijk gewijd aan Nederlandse documentaires op IDFA zoals onder meer Ne me quitte pas, Shado’Man, Ana Ana en Borders. In dit nummer ook NPO sales hoofd Kaisa Kriek over de export van Nederlandse docs en nieuws uit de Nederlandse filmindustrie.

SEE NL is een uitgave van EYE International en het Filmfonds en wordt verspreid op internationale filmfestivals en markten om Nederlandse films onder de aandacht te brengen.

Gratis als app op uw iPad, Android tablet ( v.a. 19 nov.) als digitaal magazine of als pdf

EUROPESE COMMISSIE KEURT NIEUWE STAATSSTEUNREGELS FILM GOED

De Europese Commissie heeft de criteria herzien die zij hanteert om steunregelingen van lidstaten voor films en andere audiovisuele werken aan de EU-staatssteunregels te toetsen.
De nieuwe filmmededeling maakt het mogelijk om een ruimer aantal activiteiten te steunen, legt meer nadruk op de ruimte die lidstaten hebben om te bepalen welke culturele activiteiten steun verdienen, introduceert de mogelijkheid om meer steun te verlenen voor grensoverschrijdende producties, en steunt het cinematografische erfgoed. In de nieuwe mededeling heeft de Commissie de opmerkingen meegenomen die zij tijdens drie publieke consultaties van lidstaten en stakeholders heeft ontvangen.

Kijk hier voor de Mededeling Cinema Communication
Kijk hier voor de reactie van de EFAD directeuren

OVERIG NIEUWS

The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen heeft vijf EFA-nominaties ontvangen. De film is genomineerd in de categorieën Beste Europese Film, Regisseur, Scenarist, Acteur en Actrice. The Broken Circle Breakdown is geschreven door Felix van Groeningen en Carl Joos en geproduceerd door Menuet (BE) in coproductie met Topkapi Films. Lees verder

Drift van Benny Vandendriessche wint Fipresci Award op het Internationaal Filmfestival van Mannheim-Heidelberg. De film is geproduceerd door Inti Films (BE) in coproductie met Revolver Amsterdam. Lees verder

Lilet never happened van Jacco Groen heeft op het International Film Festival Manhattan drie prijzen gewonnen. Lees verder

Vers Awards XL. Op vrijdagavond 15 november zijn de VERS Awards XL uitgereikt. De documentaire IK (regie: Jona Honer) won de juryprijs; het publiek koos voor Sacred Defense (regie: Nima Mohaghegh, scenario: Pieter van den Berg). Lees verder

Van 20 t/m 25 november 2013 vindt in Denver, Colorado het ‘Tie Festival’ plaats, een gerenommeerd festival voor experimentele/avant-garde cinema. Filmmakers Lichun Tseng en Esther Urlus van de Filmwerkplaats Rotterdam reizen naar Colorado af om daar, naast hun eigen werk, een overzichtsprogramma van hedendaagse Nederlandse experimentele films gemaakt op 16mm te presenteren en workshops te volgen. Lees verder

De European Audiovisual Observatory lanceert zijn nieuwe website. Met informatie over film, televisie en on demand services in Europa (39 landen), marktcijfers en analyses van de audiovisuele sector en gratis te downloaden rapporten. Bekijk de website hier.

De Proeftuin 29 november. Heeft u een plan voor een One Night Stand, korte jeugdfilm of voor een lowbudget speelfilm? Scherp het plan aan in een aantal feedbackrondes en ontmoet toekomstige creatieve partner(s). Inschrijven kan via Scriptbank.nl, dat sinds 11 november online is. Deadline voor aanmelden is 20 november. Lees verder

TOEGEWEZEN BIJDRAGEN

Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.

Bron: Nederlands Filmfonds