VERS Awards XL uitgereikt

Vrijdagavond zijn in Het Ketelhuis in Amsterdam de VERS Awards uitgereikt tijdens de eerste editie van de VERS Awards XL.

De jury, bestaande uit Claire van Daal, programmeur van het NFF,  filmmaker Thijs Schreuder en Munise Yavuz van Filmmore, verkozen unaniem de documentaire IK (regie Jona Honer) tot beste film. Met zijn afstudeerfilm wint Jona de Filmmore/ Cam-a-lot Juryprijs ter waarde van € 10.000,- te besteden aan een nieuwe film. Het publiek koos voor Sacred Defense (regie Nima Mohaghegh en scenario Pieter van den Berg), die de Binger Filmlab Publieksprijs bestaande uit het gouden ei, een adoptiekip en een masterclass a la carte in de wacht sleepte.

IK
In IK volgen we Pieter, een 58-jarige schrijver die een persoonlijkheidsverandering ondergaat door de hersenschade die een tumor bij hem veroorzaakt. Zijn vrouw, Anette, moet leren leven met haar nieuwe man. Door te filmen voor, tijdens en na de operatie geeft de documentaire IK op een beschouwende manier weer hoe fragiel onze persoonlijkheid is en hoe nauw deze verbonden is met de fysieke hersenen.

Het juryrapport: ‘Unaniem zien de juryleden grote potentie in deze net afgestudeerde maker. In zijn film neemt hij ons mee door uiteenlopende emoties; hij confronteert, ontroert, vertedert en doet dat met durf, respect en precisie. Hemelse muziek werkt toe naar een confronterende aardse realiteit. Zijn film is intiem en toont de verbondenheid van de maker met zijn hoofdpersonen en het vertrouwen dat hij van hen verdiend heeft. Het eindresultaat is een verhaal waar je het na afloop over moet hebben, een film die nog lang doorwerkt na de aftiteling.’

Jona studeerde van 2004-2008 Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht waarna hij een jaar werkte als verslaggever voor RTV Utrecht en de VPRO. Geïnspireerd door de filmische benadering van onderwerpen bij de VPRO meld hij zich aan voor de Filmacademie.

Sacred Defense
Sacred Defense vertelt het verhaal van Reza, die tijdens de Irak-Iran oorlog soldaten mentaal voorbereidt op het slagveld. Zijn twijfels over het nut van de strijd groeien wanneer zijn dertienjarige zoon Amin zich meldt als rekruut.

Nima Mohaghegh, geboren in Chicago (VS) keert op jonge leeftijd met zijn ouders terug naar Iran. In 1996 vluchten ze vanuit Iran naar Nederland. Nima rondt de studie aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam met goed gevolg af en meldt zich vervolgens aan bij de Filmacademie. Zijn verhalen focussen zich op personages die geconfronteerd worden met menselijke dilemma’s in extreme omstandigheden.

De VERS Awards XL wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Nederlands Film Fonds, Bioscoop Het Ketelhuis, Stichting VEVAM Fonds, Cam-a-lot, Binger Filmlab en Filmmore.

Over VERS
VERS is sinds de oprichting in 1996 uitgegroeid tot de grootste netwerk- en beroepsvereniging van en voor nieuwe makers in het mediaveld, met ruim 1000 leden. De vereniging biedt een professioneel en toegankelijk netwerk door tal van activiteiten te organiseren, zoals de VERS Awards en de maandelijkse VERS Avonden, waar (nieuwe) makers elkaar kunnen ontmoeten. Op deze manier biedt VERS de gelegenheid om nieuwe kennis op te doen, te delen en daarmee te experimenteren. De actualiteit wordt daarbij zoveel mogelijk central gesteld. In 2010 veranderde de vereniging de naam van Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers (NFTVM) in VERS.

www.versfilmentv.nl
www.facebook.com/vers.filmentv

Bron: VERS