RTL, SBS en NPO starten video-on-demand-dienst

RTL, SBS en de NPO gaan hun video-on-demand-aanbod bundelen en het via één platform aanbieden aan consumenten. Dat maakten de omroepen vrijdag bekend.

NLziet gaat begin 2014 van start. Hoeveel een abonnement gaat kosten is nog niet bekend. De inkomsten worden verdeeld aan de hand van waar een gebruiker naar kijkt.

Het aanbod van NPO Plus/Uitzending Gemist, RTL XL en Kijk wordt in de dienst gecombineerd en alle programma’s zijn tot een jaar terug te kijken.

Het gaat aanbod bestaat uit vooral Nederlandse televisieprogramma’s, maar buitenlandse series als CSI die al op RTL 4 worden uitgezonden kunnen wel in NLziet komen.

Aan het begin zal de dienst voor een onbekende periode gratis te gebruiken zijn. De losse platformen van RTL, SBS en de NPO blijven technisch van elkaar gescheiden en de programma’s worden afgespeeld in de eigen omgeving. Het aanbod wordt dus alleen gebundeld zodat het op één plek te vinden is.

De programma’s kunnen in eerste instantie alleen via een pc worden bekeken. Later wordt het aanbod uitgebreid naar tablets, smartphones en tv’s. Naast terug kijken moet het ook mogelijk worden bepaalde programma’s zeven dagen vooruit te kijken. Om hoeveel programma’s het gaat is niet bekend.

“Er is de afgelopen maanden veel gesproken over wat de commerciëlen en de publieke omroep doet verschillen van elkaar. Toch is er een factor die ons sterker bindt dan alles wat ons scheidt: de consument”, adus Bert Habets, CEO van RTL Nederland.

“En juist voor die consument stijgen we nu boven onszelf uit en stappen we buiten de begrenzingen van ons eigen domein. Tenslotte kan het de consument vaak niet meer schelen welk programma waar is uitgezonden.”

Het overleg over NLziet heeft twee jaar geduurd. De Nederlandse partijen willen door samen te werken een vuist maken tegen buitenlandse spelers.

In september opende Netflix zijn dienst in Nederland. Dat bedrijf biedt onbeperkt films en series voor een vast bedrag per maand. Ondanks het verschil in aanbod is Netflix een concurrent omdat het bedrijf overweegt Nederlandse series te gaan produceren.

RTL, SBS en de NPO hebben overlegd met de overheid om te kijken of een gezamenlijk dienst van commerciële en publieke omroepen volgens de Mediawet toegestaan is en dat is het geval. Andere tv-zenders kunnen zich bij het initiatief aansluiten.

Matthijs Huizing, Tweede Kamerlid voor de VVD, laat in een reactie weten: “Ik vind het helemaal prima. Het is een goede service voor de Nederlandse tv-kijker om een platform te hebben voor het Nederlandse aanbod. Dit is meegaan met de tijd, want het kijkgedrag verandert.”

Bron: nu.nl