Opnieuw Amerikaanse filmprijs voor BLINDE LIEFDE van Jenny van den Broeke

De documentaire Blinde Liefde van filmmaakster Jenny van den Broeke (Goes, 1983) heeft op het Austin Film Festival in Amerika de ‘juryprijs’ gekregen in de categorie korte documentaire.

Eerder draaide de film op het Internationale Festival van Korte Films (SF Shorts) in San Francisco en kreeg de film een ‘eervolle vermelding’ op het Santa Monica Festival van Onafhankelijke Films (SaMo Indie) in Los Angeles.

De half uur durende film portretteert de Brabantse blinde tieners: Merel, Ilse en Florian. In de film maken we mee hoe deze jonge mensen de liefde ‘zien’ en beleven. Regisseur Jenny van den Broeke kruipt in hun hoofd en laat ons dit onder meer door animatie ervaren.

“Beeld is alles voor mij”, zegt Jenny. “Ik vroeg me af hoe je verliefd kunt worden op iemand als je die helemaal niet kunt zien. Maar ik kwam er al snel achter dat blinde mensen in hun hoofd wel degelijk een hele wereld zien. Een wereld waar wij geen weet van hebben.”

Het festival in Austin staat al 19 jaar lang bekend als het ‘schrijversfestival’ en gaat er prat op dat het films selecteert die sterk zijn in het vertellen van verhalen, zowel geschreven als visueel. Het festival is voor Amerikaanse korte films ook een kwalificatiefestival voor de Oscar-nominaties.

Jenny van den Broeke startte na haar studie animatie aan de kunstacademie AKV StJoost samen met vier klasgenoten Studio APVIS in Breda. Samen werkten ze aan verschillende projecten. In hun producties combineren ze animatie, fictie en documentaire. Soms maken ze ook gebruik van installaties. Het werk van Jenny kenmerkt zich door een gevoelige blik op de werkelijkheid, waarbij ze speciale aandacht heeft voor het persoonlijke verhaal.

Eerder maakte ze de korte films Lucifer (2006) en Letters voor Mathilde (2008).

Blinde Liefde is mede mogelijk gemaakt door Omroep Brabant, het Mediafonds, het BKKC, de Provincie Noord-Brabant, het Prins Bernard Cultuurfonds en het blindenfonds LSBS. Blinde Liefde is geproduceerd door ErnstMedia in Eindhoven. Uitzending op Omroep Brabant wordt verwacht in februari 2014.

Blinde Liefde komt voort uit het project Brabantse Beauties (voorheen Liefde in Brabant) waarin Omroep Brabant optrekt met verschillende Brabantse producenten om filmmakers in de provincie een kans te geven een film te maken en aan het grote publiek te laten zien.

Bron: MVSP