Silent Ones van Ricky Rijneke winnaar SCENECS Beste Debuut Film 2013

De Nederlandse speelfilm Silent Ones van Ricky Rijneke heeft de prijs voor het beste fictie debuut gewonnen op het SCENECS International Debut Film Festival.

Tijdens het Grand Gala dat werd gepresenteerd door Victoria Koblenko mocht de regisseuse Ricky Rijneke de prijs ‘The Dutch Golden Stone Award’ uit handen van jurylid André van Duren in ontvangst nemen.
De vakjury bestond uit de regisseurs Jos Stelling, André van Duren, art director Farhad Vilkiji en filmproducent Hans de Wolf.

Het juryrapport:
“Een uiterst secure zoektocht naar de essentie van film. Met als narratieve basis enkel en alleen een vrachtboot op zee, een bedreigde vrouw en een geheim van vroeger. Nergens wil de film de kijker goedkoop behagen, telkens kijk je naar iets dat hard en streng is, maar toch verwondert en ontroert. De consequente filmische aanpak, het prachtige spel, maken deze film tot een compleet eigen universum.”

Silent Ones vertelt het verhaal van de jonge Hongaarse vrouw (Orsi Tóth) die nadat haar broertje Isti is verdwenen, vertrekt aan boord van een vrachtschip om haar belofte aan hem na te komen. Een surrealistische trip balancerend op de rand van leven en dood.

Het SCENECS International Debut Film Festival zet nieuwe regisseurs in de spotlight. Er waren 165 aanmeldingen uit 35 landen. De achtste editie van SCENECS vond plaats van woensdag 6 t/m zondag 10 november in Amersfoort.

Silent Ones werd eerder genomineerd voor de Tiger Award, het competitieprogramma én het vlaggenschip van het International Film Festival Rotterdam. Daarna won de film diverse Europese prijzen en werd hij vertoond op een tiental festivals zoals New Horizons in Polen, Moskou, Sarajevo, Mumbai, Praag, Los Angeles, Sao Paulo en Montreal.

Silent Ones werd geproduceerd door Rotterdam Films (Rijneke & van Leeuwaarden) en kwam mede tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds. Distributeur Contact Film brengt de film in Nederland uit. De internationale verkoop is in handen van de Franse sales agent Wide management.

Rijneke mocht ‘The Dutch Golden Stone Award’ voor de tweede keer mee naar huis nemen. Ze won deze prijs eveneens voor haar eerste korte speelfilm WING, the fish that talked back. Deze vele malen bekroonde film werd genomineerd voor de Leopards of Tomorrow, het officiële competitie programma van het prestigieuze filmfestival van Locarno en werd daarna op meer dan 50 internationale film festivals vertoond.

Bekijk de nieuwe trailer van Silent Ones:
http://www.youtube.com/watch?v=GsTkvQ1iZ-E

trailer van Wing, the fish that talked back:
http://www.youtube.com/watch?v=yKy39gUAryw

SCENECS International Debut Film Festival:
http://scenecs.com

www.silentonesfilm.com