Jonge vernieuwende filmmakers op Arab Camera Festival

Het Arab Camera Festival 2013 laat in zestig films, waarvan 46 Nederlandse premières de caleidoscoop zien die de Arabische wereld is.

Het festival is een vierdaagse reis door de Arabische wereld en laat bezoekers kennismaken met de rijke historie, de politieke complexiteit, maar ook met de schoonheid en kunstzinnigheid van dit bijzondere deel van de wereld.  Ook staat een aantal masterclasses op het programma.

Heel bijzonder is de openingsfilm Coming forth by Day van regisseuse Hala Lotfy. Haar cinematografische taal is ook in de Arabische filmtraditie gedurfd en vernieuwend. Door het vertonen van one-minutes en korte films van beginnende filmmakers en studenten van de Bagdad Film School willen we ruimte geven aan de nieuwe, alternatieve cinema.

Dit jaar besteedt het festival in het bijzonder aandacht aan films uit Irak. In samenwerking met Hivos presenteren we ‘Irak tien jaar naar Saddam’. Filmmakers tonen hoe de Irakezen het leven sindsdien hebben opgepakt. Muzikanten en dichters laten de bezoeker kennismaken met de warme klanken van de Irakese muziek en poëzie.

Donderdag 14 november , 13.00 uur Amsterdam

Masterclass Arabische filmmaaksters en artistieke vrijheid

Het  Arab Camera Festival houdt op donderdag 14 november een masterclass voor filmakers, gehost door het Binger Filmlab. Karim Traïdia gaat met Arabische filmmaaksters in gesprek over censuur voor en na de Arabische lente en hoe het komt dat het aantal vrouwelijke regisseurs sinds de omwentelingen in de Arabische wereld sterk is toegenomen.

Hoe schreven scenaristen en hoe filmden regisseurs in tijden van de dictatuur in de Arabische wereld en hoe zit het nu, na de “Arabische lente”? Is er meer vrijheid van meningsuiting, is er een grotere artistieke vrijheid? Is de zelfcensuur helemaal verdwenen uit hun hoofden, kunnen ze schrijven en films maken over ‘alles’? Hoe kun je de films blijven maken die je wilt ook in tijden van censuur en beperking?

In het panel onder meer Bahraa Hijazi (Syrië), Madeleine Umewaka (Libanon) en onder voorbehoud Hala Lotfy (Egypte).

De masterclass is toegankelijk voor filmmakers (m/v) uit binnen- en buitenland. Er is plaats voor maximaal 35 deelnemers. Aanvang 13:00 uur aan de Nieuwezijds Voorburgwal 4-10 in Amsterdam. Opgave via info@arabcamera.nl ovv Masterclass Binger Filmlab.

Vrijdag 15 november,  14.00 uur Rotterdam

Discussie De rol van kunst bij wederopbouw  – i.s.m. Hivos

Welke taak kan kunst vervullen bij de wederopbouw van een samenleving na een gewapend conflict of politieke omwenteling? Na gewapende strijd is alles in een land gericht op herstel van de schade door de oorlog. Gebouwen, infrastructuur en landelijk bestuur zijn echter niet de enige onderdelen van een samenleving die beschadigd zijn geraakt. Ook de mentale gesteldheid van mensen, identiteit en burgerschap hebben averij opgelopen. Hoe kan kunst helpen bij het herdenken verwerken, maar ook bij het ondersteunen van sociale hervorming of het stimuleren van vrije expressie?

Hierover gaan we op vrijdag 15 november vanaf 14.00 uur in gesprek met filmmakers uit Nederland en de Arabische wereld, beleidsmakers, wetenschappers en met de panelleden:

– Nat Muller, onafhankelijk curator en criticus. Haar voornaamste interesses zijn het snijvlak tussen esthetiek, media en politiek, mediakunst en hedendaagse kunst in en uit het Midden-Oosten.
– Sabri Saad al Hamus, acteur en artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam.
– Peyman Jafari, politicoloog verbonden aan de UvA Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen bij de programmagroep: Transnational Configurations, Conflict and Governance.
– Kees Hin, filmmaker

Entrée €9,20 (Entrée met mediterrane lunch om 13.00 uur, 25,-) Aanmelden graag via info @arabcamera.nl ovv Discussie wederopbouw (met of zonder lunch).

Meer informatie: www.arabcamera.nl en Rosh Abdelfatah (lid Nederlandse Beroepsvereniging van Filmmakers): info@arabcamera.nl

Bron: Arab Camera Festival