Nominaties Beste Europese Documentaire

De European Film Academy kondigt met trots de nominaties aan in de categorie EUROPEAN DOCUMENTARY 2013 – de Beste Europese Documentaire.

Een commissie bestaande uit EFA Board Member producent Antonio Saura (Spanje), EFA Member producent Despina Mouzaki (Griekenland), als ook de  documentaire deskundigen Claas Danielsen (Duitsland), Ally Derks (Nederland) en Jacques Laurent (België) hebben de volgende drie documentaires genomineerd:

THE ACT OF KILLING

Denemarken/Noorwegen/UK, 159 min

REGIE: Joshua Oppenheimer

PRODUCTIE: Signe Byrge Sørensen

In de jaren ’60 verkopen Anwar Congo en zijn vrienden bioscoopkaarten op de zwarte markt en spiegelen ze zich

aan hun schietgrage helden uit Hollywood. Na de coup in 1965 leiden ze doodseskaders met meer dan een miljoen doden tot gevolg.

L’ESCALE (STOP-OVER)

Zwitserland/Frankrijk, 100 min

SCENARIO & REGIE: Kaveh Bakhtiari

PRODUCTIE: Elisabeth Garbar & Heinz Dill

In Athene is de bescheiden flat van de Iraanse immigrant Amir uitgegroeid tot een

doorgangstehuis voor migranten, die net als hij ervoor gekozen hebben hun land te verlaten.

L’IMAGE MANQUANTE (THE MISSING PICTURE)

Frankrijk/Cambodja, 90 min

SCENARIO & REGIE: Rithy Panh

PRODUCTIE: Catherine Dussart

Jarenlang heb ik gezocht naar de ontbrekende foto: een foto die tussen 1975 en 1979 is gemaakt door de Rode Khmer toen die Cambodja overheerste…

De leden van de European Film Academy, meer dan 2.900 Europese filmprofessionals, zullen de uiteindelijke winnaars bepalen. De uitreiking van de EFA Awards vindt plaats op zaterdagavond 7 december tijdens de 26th European Film Awards Ceremony in het Haus der Berliner Festspiele in Berlijn. Live te volgen via www.europeanfilmawards.eu en op televisie bij HBO.

De European Film Awards 2013 worden gepresenteerd door de European Film Academy e.V. en EFA Productions gGmbH met steun van de FFA Duitse Federal Film Board, de Duitse Staats Loterij Berlijn, de Duitse Staatsminister voor Cultuur en Media, het MEDIA Programma van de EU, Medienboard Berlijn-Brandenburg, Aveda, GLS, Hotel Concorde Berlijn, M·A·C, Mast-Jägermeister SE en ŠKODA AUTO Duitsland GmbH.

Bron: MVSP